Linkovi

Civili u Siriji i dalje bez humanitarne pomoći


Protest u Alepu
Protest u Alepu

Administracija predsednika Baraka Obame upozorila je Rusiju da neće biti vojne saradnje ako humanitarna pomoć ne stigne do Alepa i drugih opkoljenih područja.

U saopštenju koje je objavio Stejt department, navodi se da je državni sekretar Džon Keri rekao ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da su Sjedinjene Države zabrinute zbog neprihavtljivog odlaganja u dostavi humanitarne pomoći i naglasio da Vašington očekuje od Moskve da iskoristi svoj uticaj na Asadov režim kako bi zalihe bile dostavljene.

Ruski ratni avioni bombardovali su danas pobunjeničku bazu u Alepu zbog, kako su naveli zvaničnici, odbijanja pobunjenika da se povuku sa ključnog puta koji vodi u istočni deo grada. Prema dogovoru o primirju, i pobunjenici i sirijska vojska moraju da se povuku sa Kastelo puta, ključne rute za snabdevanje pobunjeničkih snaga.

Kamioni Ujedinjenih nacija, koji prevoze humanitarnu pomoć za civile zarobljene u opkoljenom sirijskom gradu Alepu, i dalje čekaju na sirijskoj granici, dok zvaničnici čekaju potvrdu da su sirijske snage i pobunjenici spremni da poštuju primirje dogovoreno prošle nedelje.

Sirijska državna televizija objavila je video snimak na kojem buldožeri raščišćavaju glavni put koji vodi do pobunjeničkih četvrti u Alepu, u okviru priprema za dolazak humanitarnog konvoja.

Portparol UNHCR-a, Jens Lerke, rekao je da 40 kamiona čeka na granici Turske i Sirije, dok zvaničnici ne dobiju informaciju da je ulazak u zemlju bezbedan.

Lerke je naveo da Ujedinjenim Nacijama nije potrebno odobrenje Sirije da isporuči pomoć preko granice, ali da se kamioni nalaze u "specijalnoj carinskoj zoni", dok ne bude bezbedno.

"Znamo da je pomoć potencijalno potrebna najmanje četvrtini miliona ljudi u istočnom Alepu. Spremni smo da krenemo i veoma je frustrirajuće - znamo da nas svet gleda."

Sirijski državni mediji preneli su da su izbili sukobi sirijskih snaga i pobunjenika u Alepu, čime je prekršen prekid vatre. Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da se borbe vode u četvrti Džobar, u kojoj živi više pobunjeničkih frakcija.

Ubijen jedan od lidera ID

Jedan od lidera Islamske države ubijen je u vazdušnom napadu koalicionih snaga, predvođenih Sjedinjenim Državama, saopštio je Pentagon.

Vail Adil Salman al-Fajad, takozvani ministar informisanja Islamske države, ubijen je napadu 7. septembra, naveo je portparol Pentagona Piter Kuk.

Kuk je rekao da je al-Fajad bio istaknuti član glavnog saveta ID koji izdaje naredbe, a nadgledao je pravljenje propagandnih video snimaka, koji prikazuju pogubljenja i mučenje.

Takođe je bio bliski saradnik Abu Muhameda Al Adnanija, portparola Islamske države i glavnog stratega koji je ubijen u koalicionom napadu 30. avgusta. Sjedinjene Države su potvrdile njegovu smrt 12. septembra.

XS
SM
MD
LG