Linkovi

U Siriji uglavnom mirno, SAD i Rusija razmatraju saradnju


Alepo, Sirija
Alepo, Sirija

U Siriji je danas bilo uglavnom mirno, dan nakon stupanja na snagu primirja koje su dogovorili Sjedinjene Države i Rusija.

Komandant Centralne komande američkih vazduhoplovnih snaga, general pukovnik Džefri Herigian rekao je novinarima u Pentagonu da Sjedinjene Države sada razmatraju mogućnost uspostavljanja zajedničkog integracionog centra sa Rusima koji bi pomogao u operacijama protiv Islamske države u Siriji.

“Prvi korak je prekid neprijateljstava sedam dana. To je nešto što Rusi i sirijski režim moraju da urade, na ispravan način”, istakao je Herigian.

Američki general nije želeo da iznese detalje o lokaciji potencijalnog centra, niti o obliku operativne saradnje, navodeći da je prerano govoriti o tome. Dodao je međutim da su ruske neprecizne metode gađanja i upotreba bombi bez navođenja “očigledno povod za zabrinutost svih”, te da je svrha primirja i potencijalne saradnje zaštita civila u Siriji.

Sjedinjene Države za napade na položaje Islamske države koriste precizno naoružanje, uz nadzor, obaveštajne aktivnosti i intenzivnu obuku pilota. Na taj način, kako je naveo američki vojni zvaničnik, Sjedinjene Države mogu da osiguraju da će “pravo oružje biti upotrebljeno za pravu metu u pravo vreme” da bi se izbegle civilne žrtve.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je juče da bi primirje moglo da bude poslednja šansa da se očuva zemlja razorena u petogodišnjem građanskom ratu. Takođe je dodao da je još rano donositi zaključke o njegovim efektima.

Sirijska vojna komanda objavila je na državnoj televiziji da je primirje stupilo na snagu sinoć u 7 uveče po lokalnom vremenu, uz upozorenje da će odgovoriti na sve provokacije oružanih grupa.

Pojedini lideri pobunjenika kritikovali su sporazum i izrazili skepticizam u pogledu njegovog uspeha, ali su ga po svemu sudeći i prihvatili u nadi da će na kraju dovesti do političkih razgovora o smeni sirijskog predsednika Bašara al Asada.

XS
SM
MD
LG