Linkovi

Sirija i izbeglička kriza u centru pažnje Generalne skupštine


Svetski lideri se iduće nedelje sastaju u Njujorku na godišnjem zasedanju Ujedinjenih nacija. Očekuje da će sastancima dominirati rat u Siriji i izbeglička kriza koja je usledila.

Svetski lideri žele da spreče da se sirijski rat prelije na druge zemlje. Prvenstveno egyodus ljudi u preopterećene susedne zemlje i Evropu. To će biti glavna tema dvodnevnog samita o izbeglicama. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun će u ponedeljak predsedavati prvim sastankom.

“Više zemalja mora da prihvati više ljudi, koji su proterani iz svojih domova. Više zemalja mora da prepozna koje su koristi od migracija. A svi, svuda, moraju da ustanu protiv mržnje, koju trpe mnoge izbeglice, migrant i manjinske zajednice”.

Američki predsednik Barak Obama biće domaćin drugog dana samita, u utorak.

“Očekujemo da će rezultat samita biti nove, održive obaveze prema humanitarnim zahtevima Ujedinjenim nacijama, prošireni program za razmeštanje izbeglica ili alternativni zakonski načini za prijem izbeglica”, ističe pomoćnica američkog Državnog sekretara Šiba Kroker.

Međutim, postoji sumnja da će bilo koji od skupova dovesti do poboljšanja situacije za oko 5 miliona Sirijaca, koji su pobegli iz svoje domovine.

“Jedini način da se reši sirijska kriza je politički dogovor. Siguran sam da će o tome biti reči tokom Generalne skupštine, ali Vladimir Putin ne dolazi u Njujork, a ako Putin nije ovde, onda neće moći da se vode ozbiljni razgovori o Siriji”, navodi Ričard Gauan sa Univerziteta Kolumbija.

Sjedinjene Države i Rusija ranije ovog meseca su sklopile dogovor o prekidu vatre i dostavi pomoći Siriji. Dve sile takođe planiraju da sarađuju u borbi protiv terorista, uključujuči i džihadističku Islamsku državu. Razgovori u Njujorku će po svemu sudeći teći u zavisnosti od toga da li je taj dogovor održiv ili ne.

Visoki zvaničnici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se u sredu takođe s namerom da raspravljaju o Siriji, ali su očekivanja od tog sastanka veoma mala.

“U stvarnosti, odluke o Siriji se donose u Vašingtonu, Moskvi i Iranu – a ne u sali Saveta bezbednosti”, kaže Gauan.

Ostatkom nedelje će dominirati govori svetskih lidera u Generalnoj skupštini. Međutim, među prisutnima neće biti nekih velikih imena - Vladimir Putin, Ši Đinping i Angela Merkel.

Ovo će biti poslednje učešće Baraka Obame u svojstvu predsednika na ovom međunarodnom okupljanju, a njegov govor će najverovatnije biti pregled njegove multilateralne zaostavštine.

A zasedanje iduće nedelje biće i poslednja Generalna skupština sa Ban Ki-munom na čelu. Njegovo desetogodišnje predsedavanje Ujedinjenim nacijama završava se 31. decembra.

XS
SM
MD
LG