Linkovi

Zvaničnici UN frustrirani zbog blokade isporuka pomoći Alepu


Zvaničnici Ujedinjenih nacija navode da su humanitarni konvoji spremni da u svakom trenutku dodju do severnog sirijskog grada Alepa i drugih delova gde je ljudima očajnički potrebna pomoć, ali ne mogu da krenu dok ne dobiju dozvolu sirijske vlade.

Specijalni izaslanik Jan Egeland rekao je novinarima u Ženevi da se nada da će pomoć moći da se isporuči Alepu u petak.

“Da li bi dobro uhranjeni, odrasli ljudi molim vas mogli da predstanu da postavljaju političke, birokratske i proceduralne prepreke hrabrim humanitarnim radnicima koji su voljni i spremni da krenu i služe ženama, deci, ranjenim civilima u opkoljenim gradovima?, postavio je pitanje Egeland.

Isporuke humanitarne pomoći su deo sporazuma o prekidu vatre koji je postignut uz posredstvo SAD i Rusije a stupio je na snagu u ponedeljak. Egeland je rekao da se prekid vatre uglavnom održava i da je “ubijanje značajno smanjeno”. Napadi na škole i bolnice su, prema njegovim rečima, prestali.

Izaslanik UN za Siriju, Stefan de Mistura, izjavio je da je sporazum i dalje potencijalna prekretnica za konflikt u Siriji koji traje već šest godina, ali je i sam izrazio frustriranost zbog humanitarne pomoći ističući da nema izgovora za odlaganje tih isporuka.

XS
SM
MD
LG