Linkovi

Postignut dogovor o otvaranju vlade, nema sredstava za zid


Predsednik SAD Donald Tramp u Ružičnjaku Bele kuće, odakle je najavio da se federalna vlada otvara posle 35 dana (Foto: AP)
Predsednik SAD Donald Tramp u Ružičnjaku Bele kuće, odakle je najavio da se federalna vlada otvara posle 35 dana (Foto: AP)

Najduže delimično zatvaranje vlade u istoriji SAD je okončano. Predsednik Donald Tramp saopštio je da je posle 35 dana blokade, na dan kada 800 hiljada federalnih službenik nije dobilo svoju drugu platu, postignut dogovor o otvaranju vlade do 15. februara.

„Potpisaću zakon da se naša vlada otvori na tri nedelje, do 15. februara. Postaraću se da svi zaposleni dobiju zaostale plate veoma brzo, što je brže moguće. Pozivam lidera senatske većine Miča Mekonela da ovaj predlog odmah stavi na dnevni red. Posle 36 dana energične debate dijaloga, čuo sam i video od dovoljno demokrata i republikanaca da su spremni da stave strančake razlike u stranu, mislim! i da sigurnost građana Amerike stave na prvo mesto“, rekao je Tramp.

Postignut dogovor o otvaranju vlade, nema sredstava za zid
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:34 0:00

Tramp je najavio da će biti formiran dvostranački odbor predstavnika u Kongresu koji će razgovarati o tome šta je potrebno da bi se bolje obezbedila granica. Istakao je i da veruje da demokrate i republikanci mogu da rade zajedno na tom pitanju, ali je ipak rekao da bi, ako od Kongresa ne dobije “pošten predlog”, vlada ponovo mogla da se zatvori ili da on iskoristi svoja ustavna ovlašćenje, što bi moglo da znači da proglasi vanredno stanje.

Ipak, čini se da je Tramp odustao od svoje prvobitne ideje da se na granici izgradi betonski zid i sad je govorio da nisu potrebne takve “srednjevekovne” barijere, već neke modernije.

„Zid ne treba da bude kontroverzan. Naša zemlja je izgradila 654 milja barijera u proteklih 15 godina, i svaki agent granične patrole s kojim sam razgovarao mi je rekao da zidovi daju rezultate. Gde god da odete - daju rezultate! Izrael je izgradio zid, 99,9 odsto uspešno, mi ćemo isto tako. Zidovi drže kriminalce van zemlje, a dobre ljude spasavaju da ne bi pokušali opasno putovanje iz drugih zemalja, da predju hiljade kilometara, jer misle da imaju tračak nade da prođu, sa zidom nemaju tu nadu. Sprečavaju ulazak droge i dramatično povećavaju efikasnost, jer nam omogućavaju da patroliramo većim područjima uz manje ljudi. To je zdrav razum – zidovi funkcionišu... Zidovi koje gradimo nisu srednjevekovni zidovi već 'pametni' zidovi, dizajnirani da zadovolje potrebe naših agenata“.

Dok su se vodili politički pregovori, mnogi zaposleni u federalnim agencijama imali su velike finansijske probleme, a zbog zatvaranja vlade trpeli su i ostali građani.

Kontrolorka leta na aerodromu Van Najs u Kalifroniji Džesika Filips radi pet dana nedeljno, pa čak i prekovremeno, ali zbog zatvaranja vlade nije dobila platu. Zato nije mogla da plati kiriju za januar, februar samo što nije - i rizikuje da bude izbačena iz stana.

“Poslala sam im potvrdu o plati na kojoj piše nula. Oni koji mi izdaju stan su rekli da su primili te informacije, ali da moraju da nastave sa procedurom izbacivanja”.

Ona je samo jedna od 800 hiljada radnika koji nisu plaćeni zbog zatvaranja vlade, a sve više njih i ne dolazi na posao, iako imaju obavezu.

Avion "Ameriken erlajnsa" na pisti aerodroma Lagvardija
Avion "Ameriken erlajnsa" na pisti aerodroma Lagvardija

Zbog manjka radnika obezbeđenja, letovi na njujorškom aerodromu "Lagvardija" su odlagani. Federalni sudovi upozoravaju da ostaju bez novca i da su zato suspendovali građanske parnice.

Prvi put posle nekoliko nedelja, u četvrtak su se pojavile naznake da se pregovori o otvaranju vlade pomeraju s mrtve tačke, uprkos tome što je Senat odbacio i demokratski i republikanski predlog o otvaranju vlade.

Senatorka Lisa Murkovski sa Aljaske, sa demokratskim kolegama iz Merilenda Benom Kardinom (levo) i Krisom van Holenom
Senatorka Lisa Murkovski sa Aljaske, sa demokratskim kolegama iz Merilenda Benom Kardinom (levo) i Krisom van Holenom

Republikanska senatorka sa Aljaske Lisa Murkovski rekla je:

“Lideri republikanaca Mič Mekonel i demokrata Čak Šumer razmatraju šta može da se uradi”.

Iako predlozi nisu usvojeni, time što su neki republikanci u Senatu glasali za predlog demokrata o privremenom otvaranju vlade - poslali su poruku Beloj kući.

“Ako nađu razumno rešenje, podržaću ga”, rekao je u četvrtak predsednik Donald Tramp.

Predsednik je rekao da bi pristao na otvaranje vlade ako demokrate prihvate da odobre deo sredstava za zid, u vidu učešća, ali je na kraju ipak odlučio da otvori vladu bez obzira što nije dobio ono što je tražio.

Demokrate od početka insistiraju na tome da sredstva za zid neće biti deo nijednog dogovora.

XS
SM
MD
LG