Linkovi

Tramp protiv Pelosi: Gde će biti održan govor o stanju nacije?


Liderka Predstavničkog doma Nensi Pelosi i predsednik SAD Donald Tramp
Liderka Predstavničkog doma Nensi Pelosi i predsednik SAD Donald Tramp

Sukob predsednika Donalda Trampa i predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi oko predsednikovog govora o stanju nacije se nastavlja.

Predsednik Donald Tramp rekao je će "organizovati alternativni događaj na kome će održati govor o stanju nacije pred Kongresom" pošto mu je predsedavajuća donjeg doma Nensi Pelosi poslala pismo u kojem ga je obavestila da mu neće dozvoliti da drži taj govor u Predstavničkom domu sve dok je vlada zatvorena.

Tramp je ocenio da je "sramotna" odluka Pelosi da spreči obraćanje predsednika Kongresu koje je inače zakazano za 29. januar.

Nensi Pelosi ​je u pismu Trampu navela da Predstavnički dom, koji drže demokrate, neće razmatrati rezoluciju kojom se predsedniku odobrava da održi govor u donjem domu Kongresa, sve dok vlada ne bude otvorena.

Senat glasa o dva predloga za otvaranje vlade, male šanse za uspeh
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

To njeno pismo bilo je odgovor na Trampovo pismo u kojem je poručio da se "raduje govoru o stanju nacije pred Kongresom 29. januara".

"Bilo bi tužno kada govor o stanju nacije ne bi bio održan na vreme i što je još važnije - na pravoj lokaciji", naveo je Tramp u pismu koje je objavila Bela kuća.

Pelosi je i ranije obeshrabrila predsednika da govor održi u Kongresu i pozvala se na “potencijalne bezbednosne probleme” zbog delimičnog zatvaranja vlade.

"Nema nikakvih briga za bezbednost u vezi sa govorom o stanju nacije. Odazvaću se vašem pozivu i ispuniti svoju ustavnu dužnost. Preneću važne informacije o stanju nacije Kongresu i građanima", odgovorio je Tramp.

Predsednik SAD je dužan da Kongresu podnese godišnji izveštaj o stanju nacije, ali ne postoji obaveza da o tome govori pred oba doma Kongresa.

Govor predsednika o stanju nacije se prenosi uživo na televiziji u najgledanijem, večernjem terminu.

XS
SM
MD
LG