Linkovi

Provaljeno u redakciju Nezavisnih internet novina Kolubarskog okruga


Ulaz u redakciju nezavisnih internet novina Kolubarskog okruga (Foto: Đorđe Đoković, Kolubarske)
Ulaz u redakciju nezavisnih internet novina Kolubarskog okruga (Foto: Đorđe Đoković, Kolubarske)

U redakciju Nezavisnih internet novina Kolubarskog okruga (kolubarske.rs) provaljeno je prošle nedelje, a prema rečima urednice Darije Ranković „provalnik je u prostorije ušao preko dvorišnog prozora koji je nasilno otvoren, a ispreturane su fioke radnih stolova, papiri i predmeti koji su se nalazili u njima razbacani su po podu, kao i dokumentacija“.

Iz redakcije nije odneta oprema, niti bilo šta od vrednosti koje su se nalazile u prostorijama dok je provala prijavljena valjevskoj policiji, koja je obavila uviđaj.

Kancelarije nezavisnih internet novina Kolubarskog okruga posle provale (Foto: Đorđe Đoković)
Kancelarije nezavisnih internet novina Kolubarskog okruga posle provale (Foto: Đorđe Đoković)

Rekli smo inspektoru koji je došao da mi od njih ne očekujemo ništa i da mi nemamo nikakvu zaštitu od njih, a inspektor nas je pitao zašto smo onda zvali“, navodi urednica i dodaje da su prijavili slučaj da bi ostao u evidenciji i da bi imali dokaz.

I ranije sam podnosila prijave zbog verbalnih napada, tražeći da policija otkrije ko stoji iza skaradnih fotomontaža i tekstova objavljenih u jednim internet novinama o meni, međutim nikada nisu otkrili“, kaže ona i dodaje da trenutno ne veruje u institucije.

Urednica "Kolubarskih" je prošle godine sa neregistrovanog, a sada ugašenog portala, uz pornografsku foto-montažu, bila izložena uvredama i optužbama da ruši gradsku vlast. Takođe, na lokalnoj radio stanici, prema njenim rečima, javno je čitano pismo u programu, u kojem se ona opisuje kao rušitelj vlasti i kao neko ko uništava grad.

Ovo pismo je potpisao Zoran Majdak, koji je vlasnik nekoliko regionalnih radio stanica u Srbiji, a koji su iz budžeta za finansiranje u prošloj godini dobili 6,5 miliona dinara,“ navodi Ranković i dodaje da je i pisala o toj temi.

Zbog ovoga je i tužila Majdaka, a kako je rekla u izjavi za Glas Amerike, suđenje sa lokalnim vlasnikom nekoliko medija traje već tri godine, ali on se sve vreme ne pojavljuje na ročištima.

Takođe, Ranković na kraju kaže i da je bilo neotpakovane kompjuterske opreme, ali da provalnici ni to nisu odneli, a da novca u redakciji nije bilo i da je ovo „samo poruka i jedan vid zastrašivanja“, jer se njihova redakcija pretežno bavi istraživačkim temama o trošenju budžetskih para i radu lokalnih preduzeća.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje provalu u redakciju valjevskog portala Kolubarske.rs i traži da policija i tužilaštvo hitno utvrde ko su počinici i koji su razlozi provale.

XS
SM
MD
LG