Linkovi

Šef holandske diplomatije: Zabrinutost za bezbednost novinara u Srbiji


Arhiva - Novinari, snimatelji i fotoreporteri na zadatku (Foto: VOA/Veljko Popović)
Arhiva - Novinari, snimatelji i fotoreporteri na zadatku (Foto: VOA/Veljko Popović)

Ministar inostranih poslova Holandije Stef Blok, tokom zvanične posete Beogradu, izjavio je njegova zemlja pridaje veliki značaj slobodi izražavanja i da postoji ozbiljna zabrinutost za bezbednost novinara u Srbiji i da se pažljivo prati situacija.

On je za beogradski dnevnik Danas rekao da je dobro da mediji i organizacije civilnog društva nastave da budu aktivne u slučajevima pritisaka i napada na novinare, te da se nastavi sa pritiskom u smeru rešavanja tih slučajeva, kako bi počinioci bili privedeni pravdi i kako bi se promenila atmosfera nekažnjivosti.

Stef Blok (Foto: Ministrstvo spoljnih poslova Holandije)
Stef Blok (Foto: Ministrstvo spoljnih poslova Holandije)

Rad na izradi Medijske strategije u Srbiji, holandski diplomata nazvao je znakom napretka, rekavši da se nada njenom usvajanju, iako taj proces nije ni lak, ni bez problema.

Holandija prepoznaje reforme koje Srbija sprovodi godinama unazad u sektoru vladavine prava, rekao je Blok, ali je naglasio da u isto vreme brine nedostatak napretka u oblastima poput borbe protiv korupcije ili u vezi jačanja nezavisnosti sudstva.

Blok je naglasio da su reforme usmerene na jačanje vladavine prava u središtu pristupanja Srbije EU.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem u ponedeljak popodne, Blok je rekao da Holandija smatra da Srbija ima mnogo toga da ponudi Evropskoj uniji.

“Podrška Holandije Srbiji na putu ka EU je bitna, a u isto vreme verujemo da država mora da bude spremna za pristup. Zbog toga insistiramo da se ispoštuju sve reforme i sva pravila. U Srbiji se puno toga uradilo, očekujemo dalji napredak kada je reč o vladavini prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija”, rekao je Blok.

Odgovarajući na pitanja novinara šta EU može da uradi da sloboda medija u Srbiji poboljša, Blok je kazao da se to može staviti kao jasan preduslov za ulazak u EU.

“Ono što mi kao Unija možemo je da to stavimo kao jasan preduslov za ulazak u EU kao i vladavinu prava i borbu protiv korupcije”, rekao je Blok.​

Upitan o stavu Holandije prema eventualnoj razmeni teritorija ili etničkom razgraničenju između kosovskih Srba i Albanaca, Blok je za Danas upozorio da je potrebno biti veoma pažljiv sa idejama deljenja ljudi po etničkim linijama, posebno s obzirom na konflikte koji su se u nedavnoj prošlosti desili u regionu.

"Beograd i Priština treba da nađu uzajamno prihvatljivo rešenje", rekao je Blok i naglasio da Holandija smatra da svako rešenje u vezi sa teritorijama mora biti u skladu sa međunarodnim pravom.

On je rekao da trgovinska razmena između Holandije i Srbije neprestano raste po godišnjoj stopi od sedam do deset odsto i da je sada dostigla gotovo 700 miloona evra.

Naglasio je i d je EU perspektiva svih zemalja Zapadnog Balkana neupitna i da Holandija pruža čvrstu podršku na tom putu, rekao je Blok za dnevnik Danas.

Na popodnevnoj konferenciji sa Dačićem, Blok je kazao da promene u srpskoj ekonomiji daju impresivne rezultate, navodeći da se to ogleda i u trgovinskoj razmeni između Srbije i Holandije koja je, kaže, veća za sedam do 10 odsto i iznosi oko 700 miliona evra.

“Evropska unija je najvažniji partner i jasno je da Srbija pripada evropskoj porodici”, rekao je Blok.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog posete holandskog ministra spoljnih poslova, posebno zato što je u prethodnog periodu bilo malo bilateralnih susreta i rekao da se nada da će Srbija i Holandija imati intezivniji dijalog ubudće.

Zahvalio je holandskom kolegi na podršci po pitanju evropskih integracija Srbije kome je, kaže, rekao da Srbija sprovodi reforme zbog njenih građana, a ne samo da bi ispunila uslove.

Vučić: Ekonomski odnosi dobri, unaprediti politički dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasio se tokom sastanka sa Blokom da je važno ostvariti napredak u oblasti vladavine prava.

Vučić je istakao da je za Srbiju od ključnog interesa stabilizacija prilika u regionu, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

"Mi smo čvrsto uvereni da dijalog predstavlja jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja", naglasio je Vučić, ukazavši na neophodnost postizanja istinskog kompromisa, koji bi garantovao trajnu stabilnost na Kosovu.

Vučić je naglasio da su bilateralni odnosi dveju zemalja dobri, pre svega na planu ekonomske saradnje, ali da je neophodno unaprediti i politički dijalog.

XS
SM
MD
LG