Linkovi

Zajednički protest dijaspore u više od deset gradova zbog situacije u Srbiji


Treći protest srpskih iseljenika u Njujorku, 8. avgusta 2020.

Grupe srpskih iseljenika u gradovima širom sveta učestvovali su u sinhronizovanom protestu zbog političke situacije u Srbiji. Protest je, preko društvenih mreža organizovala grupa Democracy4Serbia, koju čine srpski građani u inostranstvu, zabrinuti zbog političke situacije i zdravstvene krize u matici, a ističu da je njihov protest - protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji.

Protest srpske dijaspore u Helsinkiju
Protest srpske dijaspore u Helsinkiju

Protesti su održani u Amsterdamu, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu i Vankuveru, a počeli su u isto vreme - podne u Severnoj Americi, odnosno 6 sati popodne po centralnom evropskom vremenu. Učesnici su objavljivali snimke na društvenim mrežama, a - kako navode - odlučili su da simbol protesta bude ključ - kao znak oslobođenja Srbije od svakog vida represije.

Grupa Democracy4Serbia saopštila je u poruci doseljenicima da dovodi u pitanje legitimitet i zakonitost vladajućeg režima u Srbiji i "njihovo neodgovorno rukovođenje COVID-19 situacijom." Učesnici protesta podržavaju nezavisnu lekarsku inicijativu „Ujedinjeni protiv Kovida“ i kažu da protestuju zbog "stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, za oslobađanje političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020 godine."

Treći protest dijaspore u Njujorku

Ovo je treći put da se srpski iseljenici u Njujorku okupljaju da izraze protivljenje politici vlade u Beogradu. Njihov prvi protest održan je 12. jula dok su još trajali protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

"Drago mi je što su se udružili ovoliki gradovi i energija u zajedničkom protestu protiv diktature u Srbiji. Nadam da ću se borba nastaviti i proširiti dublje po gradovima i generacijama, u ideji da se pruži pomoć matici, a prevashodno na loklanom nivou pojedincu, da se osnaži i bori za svoja prava", izjavila je za Glas Amerike Biljana llić, organizatorka protesta u Njujorku.

Jedna od učesnica julskih protesta u Njujorku bila je i Bojana Novaković, australijsko-srpska glumica, koja je u intervjuu za Glas Amerike govorila o tome zašto se pridružila demonstracijama.

Novaković: Srbiji su za promene potrebni mladi i iskreni ljudi
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

Prošlo je mesec dana od protesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije, na kojima su zabeleženi slučajevi policijske brutalnosti, a javnosti nije poznato da li su pokrenuti postupci protiv policajaca koji su učestvovali u nasilju u Beogradu. Iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva Glasu Amerike nije stigao odgovor na to pitanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG