Linkovi

CRTA: Ne zaboraviti da policijska brutalnost na protestima još nije kažnjena


Sukob policije i demonstranata na protestu u Beogradu
Sukob policije i demonstranata na protestu u Beogradu

Prošlo je mesec dana od protesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije, na kojima su zabeleženi slučajevi policijske brutalnosti, a javnosti nije poznato da li je neko od policajaca za to odgovarao. Organizacija CRTA novom kampanjom koja aludira na ime direktora policije - "Pamtimo li prebiće" - podseća da policijska brutalnost ne sme da se zaboravi dokle god slučajevi nasilja nad građanima ne dobiju epilog.

"Zato što pre svega CRTA smatra da je to pitanje zaborava odgovornosti onih koji su bili dužni da preduzmu korake za procesuiranje odgovornih za policijsko nasilje tokom protesta u Beogradu", kaže za Glas Amerike Pavle Dimitrijević iz ove organizacije.

Kampanja organizacije CRTA "Pamtimo li prebiće" - da se ne zaboravi policijska brutalnost na protestima u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Javnosti nije poznato da li su pokrenuti postupci protiv policajaca koji su učestvovali u nasilju u Beogradu. Iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva Glasu Amerike nije stigao odgovor na to pitanje.

Beogradski centar za ljudska prava centar za ljudska prava i Inicijativa A11 podneli su ukupno 38 krivičnih prijava u ime građana koji su pretrpeli policijsko nasilje.

Zbog toga što još niko nije odgovarao, CRTA i A11 su nedavno zatražili i ostavku direktora policije Vladimira Rebića.

"Mnogi od tih slučajeva su dokumentovani različitim snimcima, fotografijama i lekarskim nalazima i prosto u jednom zdravom društvu i demokratiji neko je morao preuzeti makar moralnu odgovornost", kaže Pavle Dimitrijević.

S druge strane, odgovornost građana je, izgleda, brzo utvrđivana. Prema podacima CINS-a između 8. i 15. jula, pred prekršajnim sudovima u Beogradu i Novom Sadu izrečene su 43 presude građanima koji su napadali policajce.

U CRTI kažu da je, dok i policajci ne budu odgovarali za upotrebu prekomerne sile, ključan pritisak javnosti.

"Zbog toga je veoma va žno da kao društvo prepoznamo policijsku brutalnost na protestima u julu kao nešto negativno, a ne kao privremenu oluju koja je bila, prošla, završila se i nikome više nije bitno", zaključuje Pavle Dimitrijević.

XS
SM
MD
LG