Linkovi

Srbija prvak u zagađenosti vazduha


Protest inicijative Ne davimo Beograd zbog zagadjenja vazduha, Foto: VOA
Protest inicijative Ne davimo Beograd zbog zagadjenja vazduha, Foto: VOA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je Srbija u trećem kvartalu ove godine ostvarila, prema prvoj proceni, privredni rast od 4,7 odsto i tako našla među tri zemlje u Evropi sa najvećim privrednim rastom. Još u jednom segmentu Srbija je ovih dana prema merenjima civilnih i građanskih aplikacija u vrhu popularnosti – po zagađenju vazduha.

Prema rečima onih koji prate zaštitu životne okoline – lepo i toplo vreme pogodovalo je ovakoj situaciji, ali prema očekivanjima stručnjaka – čeka nas još gora situacija sa početkom grejne sezone.

Građani u Srbiji bi trebalo da budu zabrinuti. Ovih dana je kao što su i zvanični podaci i podaci aplikacija koje se bave građanskim merenjem zagađenosti vazduha pokazali da je vazduh bio izuzetno zagađen - u četvrtoj i petoj kategoriji. Beograd, Pančevo, Valjevo, Užice, Novi Sad, sve veći centri su imali rezultate koji su zabrinjavajući. Koalicija 27 se ovim pitanjem bavi u toku cele godine. Razlog za zagađenje ovih dana su pogodne vremenske prilike. Sada možemo ponovo očekivati skok u zagađenju, jer kreće grejna sezona,“ kaže Ognjan Pantić, Koordinator projekata Beogradska otvorena škola, članica Koalicije 27.

Građani u Srbiji prema svim merenjima udišu jako zagađen vazduh, Foto: VOA
Građani u Srbiji prema svim merenjima udišu jako zagađen vazduh, Foto: VOA


Posle peticije kojom se od gradske i državne vlasti zahtevaju konkretne mere protiv zagadjenja vazduha u Srbiji, inicijativa Ne davimo Beograd je zbog zagadjenja vazduha organizovala protest ispred Skupštine grada u četvrtaku popodnevnim časovima.

Svake godine se trudimo da apelujemo na institucije u Beogradu jer imamo veliki problem sa aero-zagađenjem, prema podacima agencije SEPA. Svake godine se suočavamo da umesto da institucije rade svoj posao i usmere svoje mere na poboljšanje kvaliteta vazduha, oni se trude da ospore merenja,“ kaže za Glas Amerike Vladimir Radojičić iz inicijative Ne davimo Beograd.

U izveštaju o Kvalitetu vazduha koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) početkom septembra potvrđeno je da je kvalitet vazduha u Srbiji loš i to najviše zbog proizvodnje električne i toplotne energije, dok sektor industrije u emisiji oksida sumpora učestvuje sa 5 odsto.

Naš vazduh je zagađen najviše zbog načina na koji proizvodimo i trošimo energiju, i zato to u grejnoj sezoni dolazi primarno do izražaja. Naš energetski sektor se bazira na nisko kaloričnom lignitu kao primarnom resursu, 70 odsto struje se proizvodi u Srbiji spaljivanjem lignita u termoelektranama. Najveći izazov kada su u pitanju najveći zagađivači jeste način na koji se domaćinstva zagrevaju," kaže Pantić.

Podaci su prisutni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine gde se vidi tačno kakva je bila satna, 24-časovna i 8-časovna koncetracija polutanata. Može se pogledati istorija tog zagađenja do 30 dana unazad. Postoje mesečni izveštaji koji su dostupni, takođe, na sajtu agencije.

Na sajtu grada Beograda, gde je jako teško naći izveštaj o stanju činilaca životne sredine, mogu se po mernim stanicama videti rezultati merenja. Oni su sada objedinjeni u realnom vremenu na portalu Beoeko. Postoje i neke druge aplikacije kao što su Airvisual i Aircare. U suštini, savetovao bih građanima da se ne opterećuju previše tim rangiranjem gradova. Ono što nama ne treba da bude važno je da li je Beograd iza ili ispred recimo Pekinga ili nekog drugog grada u Aziji," kaže Pantić i dodaje da građanima treba da bude važno da pitanje kvaliteta vazduha vlastima bude više na lestvici, kako bi problem bio adekvatno rešen.

U toku je izrada Strategije kvaliteta vazduha, a poslednja informacija, prema rečima Pantića je da se počelo sa biranjem eksperata koji će raditi na izradi tog dokumenta. A do izrade jedne strategije, te javne rasprave i potom njenog usvajanja, mogu da prođu godine.

XS
SM
MD
LG