Linkovi

Premijerka Novog Zelanda najavila istragu napada na džamije


Džasinda Ardern posle molitve u džamiji Al-Nur u Hegli parku u Krajstčerču (Foto: Reuters)
Džasinda Ardern posle molitve u džamiji Al-Nur u Hegli parku u Krajstčerču (Foto: Reuters)

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern najavila je istragu na najvišem nivou o napadu na dve džamije u Krajstčerču, u kojem je stradalo 50 ljudi.

Cilj Kraljevske komisije je da istraži ne samo šta se dogodilo, nego i kako sprečiti slične napade u budućnosti.

“Prevrnućemo svaki kamen da bismo shvatili kako se dogodio teroristički napad i da vidimo da li to ubuduće možemo da sprečimo”, rekla je Džasinda Ardern.

Premijerka kaže da će nezavisna komisija istražiti sve u vezi sa napadačem i njegovim pripremama, dostupnost poluautomatskog oružja u Novom Zelandu, ulogu društvenih mreža I rada policije i obaveštajnih agencija pre napada.

"Novi Zeland nije država sa policijskim nadzorom i to je jasna poruka predstavnika javnosti. Postoje pitanja na koja moramo da dobijemo odgovor, u vezi sa tim da li je napad akt pojedinca za koga smo morali ili mogli da znamo i da li same agencije prihvataju nezavisni nadzor i istragu, kada je reč o tom pitanju”.

Premijerka nije dala rokove za kraj istrage. Kaže da joj je jasno da ljudi ne žele da dugo čekaju odgovore, ali i da treba vremena za sveobuhvatnu istragu.

Prošle nedelje najavila je hitnu zabranu vojnog poluautomatskog i automatskog oružja na Novom Zelandu. Danas je rekla da se nastavlja rad na zakonima o kontroli oružja, uključujući i mere koje se odnose na registar i dozvole za nošenje oružja.

XS
SM
MD
LG