Linkovi

Sahranjeno 26 žrtava napada na Novom Zelandu


Građani na molitvi u Krajstčerču
Građani na molitvi u Krajstčerču

Hiljade ljudi okupilo se na sahrani 26 od 50 žrtava masovnog ubistva u džamijama na Novom Zelandu. Najmlađa žrtva je trogodišnje dete.

Imam Gamil Fuda se obratio hiljadama okupljnih ispred džamije u Krajstčerču.

“Srca su nam slomljena, ali mi nismo slomljeni. Živi smo, zajedno smo i odlučni da nikome nećemo dozvoliti da nas podeli”.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern ispred džamije u Krajstčerču
Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern ispred džamije u Krajstčerču

​Fuda se pohvalno izrazio o premijerki Džasindi Ardern zato što je “prigrlila porodice i odala poštu veri običnom maramom”. Imam je dodao da liderstvo premijerke Novog Zelanda može da posluži kao lekcija za ceo svet.

​Žene širom Novog Zelanda su u petaku znak solidarnosti, podrške i poštovanja za muslimansku zajednicu nosile marame. Mnogi iz drugih zajednica su došli na molitvu petkom.

"Danas je izuzetno tužan dan. Prošlo je samo nedelju dana od ubistva nevinih ljudi. Ali predstoje nam srećni dani. Nadam se da će ovo ujediniti ljude. Nažalost, to se desilo na ružan način, izgubili smo svoje voljene, ali nas je to zbližilo", kaže student Tuniri Tuki.

Premijerka Ardern je predložila uvođenje zabrane posedovanja automatsksog i poluautomatskog oružja. Očekuje se da će predlog zakona stupiti na snagu sredinom aprila.

XS
SM
MD
LG