Linkovi

Džamije na Novom Zelandu ponovo otvorene posle terorističkog napada


Vernici ispred džamije Al Nor na Novom Zelandu
Vernici ispred džamije Al Nor na Novom Zelandu

Posle malo više od nedelju dana dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, u kojima se dogodio teroristički napad, ponovo su otvorene za vernike.

U džamiji Al Nor, u kojoj je ubijeno 40 od ukupno 50 žrtava, nije bilo fizičkih dokaza da se nedavno dogodio teroristički napad.

"Kada osetite takvo nasilje i okrutnost na ovako idiličnom, mirnom delu sveta - to vas mnogo pogodi", rekao je jedan od vernika koji je ponovo došao u Džamju Al Nor.

Među vernicima je bilo i onih koji su preživeli teroristički napad, kao i članova porodica žrtava.

Vernici ispred džamije Al Nor
Vernici ispred džamije Al Nor

U Krajstčerču je održan i Marš ljubavi, u kojem su ljudi šetali u tišini i nosili transparente poput ovog: "Muslimani su dobrodošli, rasisti ne".

U petak je organizovana zajednička sahrana 26 od 50 žrtava. Najmlađa među njima je trogodišnje dete.

​Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern pohvaljena je zbog podrške koju je pružila muslimanskoj zajednici posle masovnog ubistva. Ardern je posetila porodice žrtava sa maramom na glavi, u znak poštovanja muslimanske tradicije.

Zbog podrške muslimanskoj zajednici, Džasindi Ardern je na Tviteru zahvalio i šeik Mohamed bin Rašid al Maktu.

Premijerka Novog Zelanda je najavila i nove zakone kojima će biti zabranjeno posedovanje poluatomatskog i automatskog oružja.

Za teroristički napad u dve džamije u Krajstčerču optužen je 28-godišnji Australijanac Brenton Terent koji se zalaže za superiornost belačke rase. On nije želeo da prizna krivicu na prvom pojavljivanju pred sudom. Drugi put će se pojaviti na sudu 5. aprila.

XS
SM
MD
LG