Linkovi

Novi Zeland zabranio oružje korišćeno u napadu na džamije


Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern obraća se medijima u parlamentu u Velingtonu 18. marta 2019. (Foto: AFP/David Lintott)
Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern obraća se medijima u parlamentu u Velingtonu 18. marta 2019. (Foto: AFP/David Lintott)

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern uvela je zabranu prodaje poluautomatskog i automatskog oružja, kakvo je korišćeno u napadima na dve džamije u Krajstčerču, kada je ubijeno 50 vernika.

“Svako poluautomatsko oružje, koje je korišćeno u terorističkom napadu 15. marta biće zabranjeno", saopštila je.

Novi Zeland zabranio oružje korišćeno u napadu na džamije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Muškarac optužen za napad kupio je oružje legalno, na osnovu standardne dozvole za posedovanje vatrenog oružja a kapacitet pojačao korišćenjem dodatka kojii je, kako kaže Ardern, "jednostavno kupio na internetu".

Premijerka je izjavila da očekuje da novi zakon stupi na snagu do 11. aprila, ali se privremena mera, kojom se zabranjuje dalja prodaja ove vrste oružja, praktično već sprovodi. ​

“Mislim da važno to što je javnost na Novom Zelandu motivisana i nadam se da će ove promene motivisati i političare”.

Ardern je dodala da će, slično kao što je slučaj u Australiji, novi zakoni o oružju dozvoliti strogo kontrolisane izuzetke, u slučaju, na primer, farmera u kontroli štetočina ili agencija za zaštitu životinja i hvatanje divljih životinja.

“Snažno verujem da će velika većina legalnih vlasnika oružja na Novom Zelandu razumeti da su ovi potezi u nacionalnom interesu", poručila je Ardern.

Farmeri odobravaju promene

Većina farmera poseduje oružje kojim ubija štetočine ili domaće životinje, a neki su ga posle napada odmah predali.

“Kada sam uporedio svrhu automatske puške sa mogućnošću da se desi još jedna ovakva tragedija – nije mi bilo teško da odlučim”, kaže ​Džon Hart.

Federacija novozelandskih farmera saopštila je da podržava promene.

"Ova mera neće biti popularna među nekim našim članovima, ali posle nedelju dana intenzivne debate i pažljivog razmatranja, verujemo da je ovo jedino praktično rešenje", saopštila je organizacija, koja zastupa hiljade farmera.

Vlada će otkupljivati zabranjeno oružje od onih koji ga poseduju, a premijerka očekuje da će vladu to koštati oko 138 miliona dolara. Procenjuje se da na Novom Zelandu, koji ima 5 miliona stanovnika, ima million i po komada oružja.

Desetine povređenih i dalje su u kritičnom stanju. U međuvremenu, policija je identifikovala svih 50 stradalih u terorističkom napadu. Neke od žrtava već su sahranjene, a kolektivni ukop se očekuje u petak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG