Linkovi

Predsednica Kosova: Srpsko-ruski uticaj destabilizuje region


Predsednica Kosova Vjosa Osmani
Predsednica Kosova Vjosa Osmani

Kosovo je najvažniji i najuspešniji projekat američke i evropske spoljne politike, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani predstavljajući godišnji izveštaj u Skupštini Kosova. Ona je navela da dijalog sa Srbijom vidi kao važan alat za stabilnost regiona, ali da je cilj Srbije destabilizacija Kosova i regiona.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, rekla u svom godišnjem govoru da dijalog sa Srbijom može da se završi samo uz obostrano priznanje uz poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova. Osmanijeva je istakla da će Kosovo nastaviti da bude konstruktivno u procesu dijaloga sa Srbijom, iako prema njenim rečima u Srbiji ne postoji spremnost za to.

“Srbija ima jasne teritorijalne težnje prema Kosovu i to ne krije i u svojoj retorici ili delovanju. Služeći kao odskočna daska za ruske interese u regionu, Srbija ima za cilj da destabilizuje druge zemlje u regionu, uključujući i Kosovo koristeći logiku prošlog veka. Stoga je našem regionu potrebno inteziviranje američke i evropske pažnje kako bi se neutralisao dalji rusko-srpsko agresivni uticaj na Balkanu. Što se tiče dijaloga, on ne može da uspe ako se ne izvuče pouka iz grešaka iz prošlosti. Moramo učiti iz grešaka i mi, ali i naši prijatelji u Evropskoj uniji koji olakšavaju ovaj proces. Kao prvo, dijalog nikada neće biti pretvoren u dijalog o statusu, teritoriji, unutrašnjoj funkcionalnosti i ustavnom poredku naše zemlje”, rekla je Osmanijeva.

Osmanijeva je navela da Srbija koristi "ideje iz prošlog veka" koje mogu dovesti do novih sukoba.

"Ideje prošlog veka koje imaju za cilj segregaciju, a ne integraciju, koji imaju za cilj etničke podele, a ne multietničnost, nisu u najboljem interesu Kosova, a ni regiona. Ustvari, kao što istorija dokazuje, takve ideje stvaraju nove sukobe i disfunkciju i ne doprinose miru. Dakle, uz sve ovo što se dešava u poslednje vreme u Bosni i Hercegovini, neshvatljivo je kako još uvek postoje glasovi koji podstiču ideje da bi na Kosovu jednostavno mogla biti stvorena ista kriza kao u Bosni".

Govoreći o spoljnoj politici Osmanijeva je rekla da je Kosovo pouzdan partner u regionu i protivnik ruskog uticaja.

"Kosovo je srećno što ima prijatelje širom sveta, oni koji su ostali sa nama u najtežim danima, ali koji se sa istom istrajnošću i posvećenošću uz nas i sada u toku ojačanja međunarodnog subjektiviteta Republike Kosova. Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da je Kosovo najuspešniji projekat američke i evropske spoljne politike", navela je Osmanijeva.

Osmanijeva je kazala da je jedan od najvećih izazova za Kosovo u protekloj godini bila pandemija koronavirusa i pozvala građane da se vakcinišu. Ona je navela da je institucija koju vodi najtransparentniju u regionu i najavila da će do kraja godine objaviti svoje i vladine troškove, ali i one iz prethodnih godina.

XS
SM
MD
LG