Linkovi

Država Njujork otkazala stranačke izbore, Pelosi podržala Bajdena


Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi na konferenciji za novinare u Kongresu, 24. april 2020 (Foto: AP/Andrew Harnik)
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi na konferenciji za novinare u Kongresu, 24. april 2020 (Foto: AP/Andrew Harnik)

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi podržala je bivšeg potpredsednika SAD i verovatnog demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena za predsednika.

Pelosi se time pridružila ostalim visokim demokratskim zvaničnicima koji su podržali Bajdena prethodnih nedelja - senatorima i bivšim Bajdenovim rivalima u trci za predsedničku nominaciju Elizabet Voren i Berniju Sandersu, bivšem predsedniku Baraku Obami i bivšem potpredsedniku Alu Goru.

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden ( Foto: Rojters/Carlos Barria)
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden ( Foto: Rojters/Carlos Barria)

U video poruci, koja je objavljena u ponedeljak, Pelosi je govorila o Bajdenovom iskustvu u vladi, uključujući i njegovu ulogu u usvajanju Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, kao o dokazu njegovih liderskih sposobnosti. Naglasila je da je Bajden u dobroj poziciji da vodi zemlju u svetlu aktuelne pandemije koronavirusa.

"Dok se suočavamo sa koronavirusom, Džo je glas razuma i otporam, sa jasnim putem izlaska iz krize", poručila je Pelosi koja je podržala Bajdena, u trenutku kada bivši potpredsednik pokušava da pridobije pažnju javnosti za vreme pandemije i održi zamah koji je stekao tokom izborne trke za predsedničku nominaciju.

Bajdena su osim aktuelnih i bivših demokratskih lidera podržale i neke ključne ličnosti, kao što je guverner države Vašington Džej Ajnsli, istaknuti aktivista u borbi protiv klimatskih promena.

Verovatnog predsedničkog kandidata demokrata podržao je i Sindikat radnika u automobilskoj industriiji, koji broji 400 hiljada članova.

Demokrate pokušavaju da pokažu jedinstvo uoči predsedničkih izbora 3. novembra, a umereni Bajden želi da pridobije podršku liberalnih pristalica Sandersa i Voren.

Otkazani izbori u Njujorku

Država Njujork u ponedeljak je otkazala unutarstranačke izbore, koji su već bili odloženi za 23. jun, zbog strahovanja da je glasanje nepotreban rizik u svetlu pandemije koronavirusa.

S obzirom na to da je Bajden verovatni predsednički kandidat Demokratske stranke, Daglas Kelner, jedan od komesara njujorške izborne komisije rekao je da bi bilo "nepotrebno i neozbiljno" održati izbore koji u suštini nisu kompetitivni, u državi koja je jedan od epicenatara zaraze u SAD.

Bajdenov preostali rival, senator Sanders, izašao je iz izborne trke 8. aprila, ali je hteo da ostane na glasačkom listiću na preostalim unutastranačkim izborima da bi osvojio veći broj delegata i tako uticao na stranačku platformu za izbore.

XS
SM
MD
LG