Linkovi

Obama podržao Bajdena za predsedničkog kandidata demokrata


Bivši predsednik SAD Barak ObamaF i bivši potpredsednik Džo Bajden na sanhrani kongresmena Elajdže Kamingsa u Baltimoru, oktobar 2019. godine
Bivši predsednik SAD Barak ObamaF i bivši potpredsednik Džo Bajden na sanhrani kongresmena Elajdže Kamingsa u Baltimoru, oktobar 2019. godine

Bivši američki predsednik Barak Obama objavio je da će podržati svog potpredsednika Džoa Bajdena u trci za predsedničku nominaciju Demokratske stranke. Obama je na Tviteru objavio da je "izbor Bajdena za potpredsednika bila najbolja odluka koju je ikada doneo i da su postali bliski prijatelji".

"Verujem da Džo ima sve kvalitete da sad postane predsednik. Kroz život je naučio da ne odustaje, da se ne povlači čak i kad prima udarce. Kada Džo priča sa roditeljima koji su izgubili posao, znate da vam govori čovek koji je doživeo bol zbog gubitka posla i morao to da objasni svojoj deci. Kada govori o šansama za našu decu, čujemo kako nam se obraća mladi otac, koji je svako veče vozom dolazio kući da uspava svoju decu", naveo je Obama.

Bivši predsednik rekao je da Bajden ima karakter i osobine da Ameriku vodi kroz mračna vremena i da pomogne u preporodu, koji će dugo trajati.

"Znam da će oko sebe okupiti dobre ljude. Stručnjake, naučnike, vojne zvaničnike koji stvarno znaju kako se upravlja i umeju to dobro da rade. Koji znaju da sarađuju sa našim saveznicima i da stavljaju interese Amerikanaca na prvo mesto", dodaje Obama.

Bajdena je u ponedeljak podržao njegov poslednji rival u izbornoj trci, senator iz Vermonta Berni Sanders.

Bivši predsednik bio je neutralan u izbornoj trci za predsedničku nominaciju demokrata, čak i dok su se kandidati godinu dana sporili oko njegove zaostavštine i politike, kao i u pogledu toga ko ima najveće šanse da porazi aktuelnog predsednika Donalda Trampa na izborima 3. novembra.

"To će preokrenuti situaciju za potpredsednika. On (Obama) je jedan od faktora ujedinjenja koji će pomoći da se prevaziđu razlike u stranci posle intenzivne sezone primarnih izbora i da se utre put napred", smatra demokratski strateg Entdžuan Sirajt.

Obama i Bajden su bliski prijatelji još od služenja dva mandata u Beloj kući, na položaju predsednika i potpredsednika SAD.

Bivši potpredsednik SAD ima podršku svih svojih bivših rivala, osim senatorke Elizabet Voren za koju se očekuje da to uradi uskoro, prenosi agencija Asošijeted pres pozivajući se na neimenovani izvor.

XS
SM
MD
LG