Linkovi

Poznati holandski novinar bori se za život posle atentata


ARHIVA - Holandski reporter Peter de Vris pred gostovanje u jednoj televizijskoj emisiji u Amsterdamu, 31. januara 2008.
ARHIVA - Holandski reporter Peter de Vris pred gostovanje u jednoj televizijskoj emisiji u Amsterdamu, 31. januara 2008.

Poznati holandski novinar Peter de Vris, koji je razotkrivao aktivnosti domaćeg podzemlja, bori se za život nakon što je upucan na ulici u Amsterdamu. Policija je saopštila da je privedeno troje osumnjičenih, među kojima je potencijalno i napadač koji je pucao u novinara, ali nije navedeno više detalja.

"Teško je ranjen i bori se za život”, izjavila je gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema na konferenciji za novinare. “On je heroj za sve nas. Redak hrabri novinar koji je neumorno tražio pravdu.”

Policija je zatvorila ulicu na kojoj je pucano u novinara i prikuplja video snimke, izjave svedoka i forenzičarske dokaze.

De Vris je 2008. osvojio međunarodnu nagradu Emi zbog istrage nestanka tineždjerke Natali Holovej na Arubi 2005.

Policijski kordon na ulici gde je pucano u novinara Petera de Vrisa, 6. jula 2021.
Policijski kordon na ulici gde je pucano u novinara Petera de Vrisa, 6. jula 2021.

Holandski premijer Mark Rute napad je nazvao “šokantnim i neshvatljivim. To je bio napad na jednog hrabrog novinara ali ujedno napad na slobodnu štampu koja je ključna za našu demokratiju. Molimo se da će preživeti”, rekao je.

Holandska televizija RTL prenosi da je De Vris upravo izašao iz svog stana u centru Amsterdama kada ga je jedan od pet ispaljenih metaka pogodio u glavu.

64-godišnji De Vris je poznata ličnost u Holandiji, kao česti komentator u televizijskim programima o kriminalu i iskusni reporter sa izvorima kako u policiji tako i podzemlju. De Vris je poznat po istraživačkom radu na brojnim slučajevima, kao što je bilo praćenje otmice magnata industrije piva Fredija Hajnekena 1983.

Novinar je u prošlosti dobijao pretnje kriminalaca u vezi sa nekoliko slučajeva.

2013, Vilem Holidir, koji je kidnapovao Fredija Hajnekena, osuđen je zbog pretnji De Vrisu. Trenutno služi kaznu doživotne robije zbog umešanosti u pet ubistava.

2019. Riduan Tagi, kome se trenutno sudi za ubistvo i krijumčarenje drogom, načinio je neobičan korak i javno demantovao izveštaje da je pretio da će ubiti De Vrisa.

De Vris je bio savetnik ali ne i advokat svedoka države u slučaju protiv Tagija I njegovih saradnika, koji je idenitifkovan kao Nabil B. Njegov prethodni advokat je ubijen na ulici u Amsterdamu u septembru 2019.

XS
SM
MD
LG