Linkovi

Han: Nagraditi Balkan za političke kompromise


Johanes Han, komesar Evropske unije za susetsku politiku i pregovore o proširenju
Johanes Han, komesar Evropske unije za susetsku politiku i pregovore o proširenju

“Politički kompromis na Balkanu treba da bude nagrađen”, poručio je Johanes Han, komesar Evropske unije za susetsku politiku i pregovore o proširenju, uoči sednice Evropskog saveta zakazane za utorak.

Han je pozvao ministre Evropske unije da pokrenu pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom, rekavši da će to biti važan signal za čitav region.

Han je, uoči sastanka Saveta EU, koji će razmotriti politiku proširenja i napredak zemalja u procesu evrointegracije, ponavio da je Severna Makedonija učinila ono što je zatraženo od nje i upozorio da svako odlaganje datuma za početak pregovora predstvlja određeni rizik.

Naglasio je da ako zemlja koja ulaže velike napore u evropsku perspektivu i njeni lideri pokažu hrabrost u postizanju kompromisa i ona za to ne bude nagrađena, onda EU gubi kredibilitet, ali i moć u celom regionu zapadnog Balkana.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, koji je mesecima u zastoju, Han je ukazao da bi dve strane trebalo da budu nagrađene ako nastave razgovore.

“Nasuprot tome, oni nemaju motiv. Savet EU bi trebalo da shvati koliko je važan taj signal za ceo region", rekao je Han.

Inače, prema nezvaničnim informacijama od izvora iz evropskih institucija, nekoliko medija je prethodnih dana objavilo da Savet Evropske unije neće u junu doneti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i da će ta odluka biti donesena u oktobru.

Podsećajući da je proteklo godinu dana od potpisivanja Prespanskog sporazuma, kojim je okončan višedecenijski spor Makedonije i Grčke zbog imena, Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, ukazala je da bi se trebalo podsetitina važne korake, kako je rekkla, preduzete na Balkanu.

“Nadam se da će države članice to da zapamte i prepoznaju napredak tako što će narednih dana da donesu važnu odluku o otvaranju pregovora o prijemu za Sjevernu Makedoniju i Albaniji, što bi, vjerujem, trebalo da bude učinjeno što je prije moguće”, rekla je odlazeća evropska zvaničnica Mogerini.

Korupcija i politička nestabilnost država kandidatkinja za otvaranje pregovaračkog procesa sa EU, kako se može čuti u evropskim krigovima, neki su od glavnih razloga za sumnjičavost dela članica koje o tome odlučuju ove nedelje. To međutim, uverava Miroslav Lajčak, ne mora biti glavni kriterijum za davanje zelenog svetla.

"Da, postoji politička kriza u Albaniji, u to nema sumnje. Ali otvaranje pregovora nije isto što i njihovo zatvaranje i to je proces koji mi u potpunosti kontrolisemo. Dakle, mogu da započnu pregovore, što ne znači i njihovo okončanje. U isto vrijeme to jača EU...", rekao je Lajčak.

Evropska komisija je krajem maja preporučila bezuslovno otvaranje pristupnih pregovora sa Tiranom i Skopljem.

XS
SM
MD
LG