Linkovi

Potpisan sporazum SAD i Srbije o nastavku naučno-tehnološke saradnje


Arhiva, ilustracija: Stilizovane zastave SAD i Srbije (Grafika: Ambasada SAD u Srbiji)
Arhiva, ilustracija: Stilizovane zastave SAD i Srbije (Grafika: Ambasada SAD u Srbiji)

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i ministar prosvete u Vladi Srbije Branko Ružić potpisali su u sredu u selu Idvor Protokol o nastavku naučno-tehnološke saradnje dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo prosvete Srbije.

Protokol je potpisan u rodnom mestu naučnika Mihajla Pupina, prvog počasnog konzula Srbije u SAD, koji je bio i član Nacionalnog savetodavnog odbora za aeronautiku, prethodnice NASE, koji je osnovan na današnji dan 1915. godine, podseća se u saopštenju.

"Ponosni smo što smo formalno obnovili okvirni sporazum za naučno-tehnološku saradnju između SAD-a i Srbije, nastavljajući lanac partnerstva od suosnivanja NASA-ine prethodničke agencije Mihajlom Pupinom do najnovijeg sletanja na Mars", prokomentarisala je događaj Ambasada SAD na svom Tviter nalogu.

Ambasador Godfri je istakao da se neprekinuti lanac saradnje Srbije i SAD u nauci i tehnologiji nastavlja od Pupinovog rada pre više od jednog veka do današnje NASE kada je Beograđanka pomogla da letelica bude poslata na Mars, stoji u saopštenju.

Ministar Branko Ružić je rekao da Srbiju i SAD neraskidivo povezuju naučnici kakvi su Pupun i Nikola Tesla, kojima je Amerika bila druga domovina i da je dobra saradnja dve zemlje veoma značajna za napredak i stabilnost celog regiona.

Obe zemlje, nastavio je, imaće koristi od produžetka važenja sporazuma, jer će omogućiti naučnicima iz Srbije i SAD da zajedno rade na novim projektima, otkrićima i istraživanjima, a otvoriće se dodatni prostor za saradnju naučnih institucija i univerziteta.

XS
SM
MD
LG