Linkovi

Ekspoze Ane Brnabić: Šest prioriteta proevropske vlade kontinuiteta


Mandatarka za sastav nove Vlade, Ana Brnabić, pred poslanicima podnosi ekspoze, u Skupštini Srbije, u Beogradu, 28. oktobra 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica).
Mandatarka za sastav nove Vlade, Ana Brnabić, pred poslanicima podnosi ekspoze, u Skupštini Srbije, u Beogradu, 28. oktobra 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica).

Skupština Srbije raspravlja u sredu o novoj Vladi Srbije koja će imati 21 ministarstvo, dva ministra bez portfelja i pet potpredsednika, a mandatarka za sastav nove Vlade, aktuelna premijerka Ana Brnabić, pred poslanicima je iznela ekspoze, nakon čega je usledila rasprava. Očekuje se da članovi nove Vlade zakletvu polože večeras oko 20h.

Na početku izlaganja o planovima za novu Vladu, Ana Brnabić je ocenila da je Srbija je prestala da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala zemlja koja pobeđuje.

"Srbija je danas drugačija zemlja nego 2017. i fundamentalno drugačija nego 2014. godine", rekla je ona i dodala da je Srbija danas zemlja sa niskom stopom nezaposlenosti, sa prosečnom platom od oko 500 evra i sa najvećim rastom u Evropi.

Brnabić je poručila da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.

Imaće šest ciljeva - borba protiv korona virusa i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu, borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrazanje reformi na evropskom putu i dalje ekonomsko jačanje Srbije.

Brnabić je rekla da je prvi prioritet nove Vlade Srbije zaštita zdravlja ljudi i podrška zdravstvenom sistemu i poručila da je pred Srbijom "teška zima", te da se puni oporavak od posledica krize izazvane pandemijom koronavirusa može očekivati tek 2029, u bitno drugačijim globalnim uslovima.

Kosovo

Vlada će, pored zdravstvenih, biti suočena i sa političkim izazovima, na prvom mestu po pitanju Kosova, ocenila je mandatarka.

Političkih izazova biće u odnosima sa Prištinom, po pitanju nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa i problema u uspostavljanju Zajednice srpskih opština, od čega neće odustati.

"Nova Vlada će nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje kada je Kosovo i Metohija u pitanju, sa ciljem zaštite našeg naroda, kulturne i verske baštine, ali i mira i stabilnosti u čitavom regionu", poručila je Brnabić. Ona je dodala da će sve aktivnosti po tom pitanju Vlada Srbije koordinisati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Borba protiv kriminala

Naglasila je da država mora da pokaže da je jača od organizovanog kriminala, ali i pozvala bezbednosne službe da zaštite predsednika Aleksandra Vučića "koji je objavio i pokrenuo rat protiv mafije".

Svaki dan, ocenila je, mogu se videti napadi na Vučića sa ciljem da ga dehumanizuju i kriminalizuju do te mere da svaki napad na njega postane očekivan i razumljiv.

Brnabić je naglasila da će država pružiti punu zaštitu svima koji su uključeni u borbu protiv organizovanog kriminala - "svaki policijski i finansijski inspektor, tužilac, sudija, novinar ili državni funkcioner koji bude na meti kriminalnih bandi biće pod zaštitom".

Organizovanom kriminalu mora se zadati odlučujući udarac i to presecanjem njihovih izvora finansiranja i razbijanjem njihove mreže uticaja u državnim organima, politici i medijima, istakla je Ana Brnabić.

Proevropska orijentacija

Vlada koju predlaže biće proevropska i zadatak joj je ubrzanje procesa evrointegracija.

Vlada Srbije će raditi na jačanju demokratskog društva u kojem će svi građani uživati jednaka prava, mogućnosti za ostvarivanje potencijala, ravnopravno učešće u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života.

Brnabić je istakla da će među prioritetima Vlade biti inkluzivno društvo. Ona je istakla da je promena Ustava Srbije u delu pravosuđa neophodan korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i standardima.

Brnabić je naglasila da su mediji i civilno društvo među najvažnijim partnerima u svim reformskim procesima koji se sprovode i koje čekaju državu u narednom periodu i da je zato formirano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog koje će raditi na unapređenju dijaloga i saradnje sa organizacijama civilnog društva.

Ona je rekla da će jedan od zadataka tog ministarstva biti da postavi osnovu za dalji rad na Strategiji za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, preneo je FoNet.

Analitičari o ekspozeu: Ništa novo

Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević za Glas Amerike ocenjuje da su u ekspozeu Ane Brnabić građani mogli da čuju iste prioritete, probleme i predloge rešenja kao u proteklih šest godina, i da je sve u skladu sa već onim što je nedavno rekao predsednik.

„Šest očekivanih ciljeva, nema tu iznenađenja i način na koji je govorila je vrlo sličan onome što je govorio Aleksandar Vučić. I čak u onim delovima ekspozea gde su se neke druge teme provlačile, sve je u liniji sa onim što smo do sad čuli“.

Kao jedan od šest prioriteta nove vlade, premijerka je pomenula i dijalog Beograda i Prištine i formiranje ZSO, ali temi Kosova nije bio posvećen veliki deo ekspozea.

„Ekspozei su inače, čak i ako uključimo i Dačićev onaj davni, uvek bili predominantno okrenuti ekonomiji, a spoljnopolitičke teme koje su veoma zanimljive, su bile skrajnute. Neka vrsta defanzivne taktike oko Kosova je nešto što smo već viđali“, kaže Spasojević.

Ipak, Kosovo će biti dominantna tema u realnosti u narednom periodu- bez obzira na to što o tom pitanju premijerka nije govorila mnogo, napominje Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku FPN.

„To je nešto gde će se očekivati od Srbije da pokaže napredak kako bi ostvarila i progres u evrointegracijama“.

Kada je reč o spoljnopolitičkim nastojanjima, Đukanović kaže da je i tu uočljiv kontinuitet.

„Vidimo da je ta spoljna politika i dalje disperzivna, da se govori o EU i poboljšanju odnosima sa SAD, ali i zadržavanju dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom, UAE, Brazilom, Indijom i drugim zemljama. Vidimo da je akcenat stavljen na regionalnu saradnju, i to ne na rešavanje bilateralnih odnosa sa susedima, već projekat mini-Šengen koji je nedavno oživljen“, zaključuje Đukanović.

Predloženi ministri

Prema ranije objavljenom predlogu mandatarke, potpredsednici Vlade biće Branko Ružić (prvi potpredsednik), Branislav Nedmović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Maja Gojković, a ministri bez portfelja Nenad Popović i Novica Tončev.

Za ministra spoljnih poslova predložen je Nikola Selaković, ministra unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministra odbrane Nebojša Stefanović, ministarku rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministra finanasija Siniša Mali, ministra zdravlja Zlatibor Lončar, a za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Maja Gojković predložena je za ministarku kulture i informisanja.

Tomislav Momirović biće ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Darija Kisić Tepavčević ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Ratko Dmitrović ministar za brigu o porodici i demografiji, Anđelka Atanasković ministarka privrede, a Branko Ružić ministar prosvete.

Za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predložen je Branislav Nedimović, ministarku pravde Maja Popović, ministarku za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarku zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarku državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Mandatarka je predložila da Ministarstvo za brigu o selu vodi Milan Krkobabić, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i Ministarstvo sporta i omladine Vanja Udovičić, preneo je FoNet.

XS
SM
MD
LG