Linkovi

"Vlada kontinuiteta koja treba da sprovodi politiku SNS-a"


Slavlje posle izbora 21. juna u Srpskoj naprednoj stranci
Slavlje posle izbora 21. juna u Srpskoj naprednoj stranci

Premijerka Ana Brnabić objavila je imena skoro svih članova nove vlade, a čeka se još da SPS objavi ko će voditi ministarstvo prosvete. Među ministrima su neka poznata, ali i nova lica, nestranačke ličnosti i nekadašnji opozicionari. Analitičari za Glas Amerike kažu da ih nova vlada sa ograničenim rokom trajanja nije previše iznenadila i da očekuju da će sprovoditi politiku predsednika Srbije.

To je vlada kontinuiteta, a Aleksandar Vučić, kao predsednik SNS i dalje vuče sve poteze i u potunosti kontroliše situaciju, ocenjuje analitičar Dragomir Anđelković i ističe da Vučiću u sasvim odgovara odluka Ustavnog suda iz 2010. godine, kada je u slučaju tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, zauzet stav da funkcija predsednika države nije u koliziji za pozicijom predsednika stranke.

"Preko tog mehanizma vlasti Vučić je ključni čovek u vladi i mi imamo jednu vrstu vlade kontinuiteta. Tako je bilo i u prethodnom mandatu, od 2016. do 2020, tako će biti i od 2020. do recimo 2022. godine. Ko god bio ministar, pre svega se od njega traži da bude u stanju da komunicira sa partijskim vrhom i da realizuje politiku koja se definiše u stranci", ističe Anđelković.

Analitičari: Vlada kontinuiteta koja će sprovoditi politiku SNS
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Pažnju javnosti izazvala je rotacija ministara odbrane i unutrašnjih poslova, pa na mesto ministra policije dolazi Aleksandar Vulin, dok u odbranu odlazi Nebojša Stefanović.

Analitičar Luka Božović smatra da rotaciju treba posmatrati kroz nameru Aleksandra Vučića da ne dozvoli ni jednom ni drugom ministru da se u jednom ministarstvu sile "ukorene" i imaju veliku podršku.

"Jer u slučaju bilo kakvih promena, u bilo kakvom kontekstu koji nije demokratska smena vlasti na izborima, vezivanjem zaposlenih u jednom ministarstvu za jednog ministra ili jednu osobu, njega dovodi u opasnost da ta osoba reši da otkaže poslušnost partiji ili njemu kao predsedniku partije. Mislim da je to jedna vrlo smišljena rokada, a ne neka tehnička, operativna stvar".

Anđelković ističe da je svako ko je upućen u zbivanja u SNS-u mogao da pretpostavi da će Nebojša Stefanović ostati u vlasti.

"On je čovek koji je suviše dugo u SNS-u, vodio je partijsku politiku u Beogradu, nema sumnje da ima i mnogo svojih pristalica. Koliko god da je Vučić jak, njemu nije interes da protiv sebe otvara razne frontove unutar partije. Ovo je način i da se obuzda nečija moć ako je prevelika, a i da se ne izazovu lomovi".

"Građani rekli NE Gordani Čomić, ona završila u vladi"

Nekadašnja članica Demokratske strane Gordana Čomić, koja je na izborima u junu bila na listi Ujedinjene demokratske Srbije koja nije prešla cenzus, vodiće novo ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

I to je najsporniji princip, upozorava Luka Božović, da ljudi koji su na izborima od građana dobili poruku da ih ne žele u parlamentu, završe u vladi.

"Ako bih rekao da je iznenađenje, onda bih rekao da je prijatno. Ne zato što milsim da će biti dobra ministarka, već zato što nisam računao da će se do te mere ogoliti ceo sistem. Jer imate veliki broj politčkih partija, analitičara, novinara koji su govorili o tome kako je lista na kojoj je bila Gordana Čomić sakupila potpise, koja je bila njena uloga, kakve su bile veze te liste sa SNS i onda jednostavno dobijate jednu stoprocentno jasnu situaciju – da je ona učestvovala na listi koja nije prešla cenzus i osvojila mizeran broj glasova, u suštini čak i manje od smanjenog cenzusa, a onda završila u vladi."

Izbor članice Kriznog štaba Darije Kisić Tepavčević za ministarku za rad i socijalna i boračka pitanja nije iznenadio Dragomira Anđelkovića koji kaže da ona ima "dobar odnos s vrhom vlasti i da je popularna u delu javnosti", te da ima dobar osnov da se pozicionira u vlasti na način koji odgovara SNS-u.

Luka Božović njen izbor, kao i izbor vlasnika kompanije "Mona" Tomislava Momirović za ministra saobraćaja, vidi u kontekstu principa lojalnosti "koji je sada ogoljeniji i vidljiviji", te podseća da je Momirović javno i otvoreno podržavao SNS.

Na šta ukazuje sadašnji položaj SPS-a?

SPS je u novoj vladi dobio resor prosvete i mesto jednog ministra bez portfelja, a šef partije Ivica Dačić sada predsedava parlamentom. U novoj raspodeli karata čini se da su socijalisti nalošije prošli, ili kako kaže Dragomir Anđelković - "oni su sada svedeni na ono što im i pripada prema parlamentarnoj matematici, što naravno za njih nije naročito povoljno".

"Što se tiče SPS-a, mislim da je prilično ponižen i išutiran pri formiranju vlade. Mislim da je jedina stvar koja ih drži u vladi to što bi mogli da budu opasna parlamentarna opozicija i da ih je to sačuvalo. Jednostavno, Vučić nije hteo da rizikuje", kaže Božović.

Sagovornici Glasa Amerike smatraju da to što ministarstvo energetike više ne pripada SPS-u, stranci koja važi za blisku Rusiji, ne bi trebalo mnogo da se odrazi na odnose Beograda sa Moskvom. Ministarstvo energetike vodiće dosadašnja ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

"Može da znači ako to ministarstvo povuče poteze suprotno sadašnjim kada je u pitanju, recimo, rudna renta koju ruske kompanije plaćaju Srbiji, kada je u pitanju energetska diversifikacija, koji su naši izvori energije, u šta ćemo ulagati u narednom periodu. Sama po sebi, kadrovska promena ne mora da znači ništa", kaže Božović.

Anđelković očekuje da će dosadašnji ministar energetike Aleksandar Antić dobiti važno mesto u nekom javnom preduzeću ili drugoj oblasti.

"Kad se radi o odnosima sa Rusijom, mislim da je ovde stvoren mit da odnosi sa Rusijom zavise od SPS-a ili nekoga od ministara kao što je Nenad Popović. To pre svega je stvar odnosa Vučića i Putina, i Putin i Vučić imaju interese da nastave da grade dobre odnose i međusobno, i kad se radi o Srbiji i Rusiji.Tako da manja uloga SPS-a ne mislim da znači slabije odnose Rusije i Srbije. Drugo je pitanje percepcije javnosti."

Izvesno je da nova vlada neće trajati ni pola svog mandata. Kako je najavio predsednik, najduže do aprila 2022.

XS
SM
MD
LG