Linkovi

Tri nova ministarstva u Vladi Srbije


Vlada Srbije (arhivska fotografija)

Vlada Srbije trebalo bi da ima 21 ministarstvo među kojima su i tri nova - ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ministarstvo za brigu o selu i ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, navedeno je u predlogu Zakona o ministarstvima koji je dostavljen Skupštini, prenosi Fonet.

Predlog Zakona o ministarstvima dostavilo je 167 poslanika sa liste oko SNS.

Sastav vlade još poznat, a ko su ministri trebalo bi da bude saopšteno u nedelju, nakon sednice Predsedništva SNS. Poznato je da će premijerka biti Ana Brnabić, da minsitar finansija ostaje Siniša Mali, a da šef diplomatije više neće biti Ivica Dačić - koji je izabran za predsednika Skupštine.

Dačić je najavio da će sednica Skupštine biti nastavljena u subotu, a prema ranijim najavama, vlada bi mogla da bude izglasana naredne nedelje.

Prema predlogu Zakona o ministarstvima, novo ministarstvo za društveni dijalog bi trebalo da se bavi položajem nacionalnih manjina, pitanjem ravnopravnosti polova i organizovanja civilnog društva, kao i da inicira dijalog sa civilnim društvom.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju trebalo bi da se bavi pitanjima koja se odnose na brak, populacionu politiku, planiranje porodice.

Ministarstvo za brigu o selu trebalo bi da se bavi položajem sela i seoskog stanovništva, predlaganjem mera za unapređenje uslova života i rada na selu i negovanjem tradicije i tradicionalnog načina života.

U predlogu Zakona o ministarstvima nema ministara bez portfelja.

XS
SM
MD
LG