Linkovi

Objavljena imena skoro svih ministara u novoj Vladi Srbije


Premijerka Ana Brnabić saopštila je ko će biti ministri u novoj vladi čiji je mandat ograničen do 2022.
Premijerka Ana Brnabić saopštila je ko će biti ministri u novoj vladi čiji je mandat ograničen do 2022.

Premijerka Ana Brnabić predstavila je personalna rešenja za 20 ministarstava, uz opasku da još nije poznato ko će voditi ministarstvo prosvete, resor koji je pripao SPS-u. Nisu poznata ni imena potecijalnih ministara bez portfelja i potpredsednika vlade.

U vladi će, kako je najavila Brnabić posle sednice Predsedništva SNS, biti skoro 50 odsto žena, kao i ličnosti koje do sada nisu bile aktivne u politici. Rekla je da će vlada imati 21 resor, a 23 ili 24 člana.

Premijerka je saopštila da će resor spoljnih poslova voditi dosadašnji generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, dok će resor unutrašnjih poslova pripasti dosadašnjem ministru odbrane Aleksandru Vulinu. U ministarstvo odbrane odlazi dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Na pitanje novinara upućeno premijerki zbog čega je napravljena rotacija u resorima ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova i da li to znači da ministar Nebojša Stefanović nije ispunio očekivanja u borbi protiv mafije, predsednik Vučić je odgovorio da je "on to predložio" i da je "više ministarstava zaduženo za borbu protiv mafije",

Ministarstvo trgovine vodiće državna sekretarka tog ministarstva Tatjana Matić. Na čelu ministarstva privrede biće Anđelka Atanacković, koja do sada nije bila politički aktivna.

Ministarstvo finansija vodiće dosadašnji ministar Siniša Mali, a nema promene ni na čelu minsitarstva poljoprivrede gde ostaje Branislav Nedimović.

Ministarstvo saobraćaja vodiće Tomislav Momirović, vlasnik kompanije “Mona”, a dosadašnja ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović vodiće sektor energetike.

Ministarstvo zaštite životne sredine vodiće dosadašnja predsednica beogradske opštine Savski venac Irena Vujović. Ministarka pravde biće Maja Popović, do sada neponznata na političkoj sceni.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević vodiće Ministarstvo za rad i socijalna i boračka pitanja, dok ministar zdravlja ostaje Zlatibor Lončar.

Na čelu ministarstva za evropske integracije ostaje Jadranka Joksimović. Resor državne uprave vodiće dosadašnja poslanica u Skupštini Marija Obradović, a dosadašnja predsednica Skupštine Maja Gojković dobila je minstarstvo kulture.

Ministarstvo omladine i sporta vodiće dosadašnji ministar Vanja Udovičić.

Novo ime u vladi je i Ratko Dmitrović, nekadašnji glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti, sada poslanik stranke SPAS, koji će biti na čelu novog ministarstva za brigu o porodici.

Ministarstvo za ljudska i manjisnka prava i društveni dijalog vodiće nekadašnja poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić, a ministarstvo za brigu o selu predsednik PUPS-a Milan Krkobabić.

Još treba da bude saopšteno ko će voditi ministarstvo prosvete, resor koji je pripao SPS-u.

Vlada će imati novu energiju, više je nego spremna da se suoči sa izazovima i jedva čekamo da građanima predstavimo plan i program za rad Vlade”, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Mandat vlade unapred je ograničio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ranije rekao da će ona trajati najduže do 3. aprila 2022, kada će biti održani vanredni parlamentarni izbori.

Obraćajući se nakon sednice Predsedništva SNS, pre nego što je premijerka objavila sastav vlade, Vučić je kazao da je za njega najvažnije da nova vlada ispuni program koji je pred njom, a da će 2022. moći da se izmere njeni rezultati.

Predsednik SNS je rekao da je “stranka zahtevala od svih, posebno od premijerke Brnabić da se zemlja energičnije suprotstavi organizovanoom kriminalu i korupciji” i istakao da će na tome “lično insistirati”.

Vučić je istakao da Srbija ide ka EU, i da će ispuniti sve obaveze u skladu sa vrenodstima EU, ali "neće biti spremna da sprovede u delo ono što se ne očekuje od drugih članica".

Predsednik je preneo da je premijerka tražila od njega da prisutsvuje sednici Vlade na kojoj bi predstavio izveštaj o Kosovu i sa čime se zemlja suočava u pregovorima i razgovarao sa ministrima o ekonomskom razvoju.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić zakazao je nastavak redovnog zasedanja parlamenta za 26. oktobar kada će se raspravljati o amandmanima na predlog Zakona o ministarstvima, a očekuje da vlada bude izabrana u sredu.​

XS
SM
MD
LG