Linkovi

Potpisan memorandum sa nemačkim MTU, ugovor u junu


Posle potpisivanja memoranduma o razumevanju sa MTU Aero Engines AG, Foto: video grab

Ministarstvo privrede Srbije i Privredno društvo MTU Aero Engines AG, kompanija koja će investirati u visoke tehnologije u Srbiji, potpisali su Memorandum o razumevanju.

Memorandum su potpisali nemački ambasador Tomas Šib i ministar privrede Goran Knežević, u prisusutvu člana Upravnog odbora kompanije MTU Mihaela Šrajega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Šrajeg je izjavio da će preporučiti Srbiju kao poželjnu investicionu destinaciju drugim nemačkim, ali i svetskim kompanijama.

"Da li preporučujemo Srbiju kao mesto za investicije, pored MTU? Da, jasno kažem da", rekao je Šrajeg na konferenciji za novinare.

On je podsetio da je ova kompanija pre deset godina počela sa investicijom u Poljskoj, u gradu Žešov, a da danas tamo radi 150 kompanija, sa više od 20.000 zaposlenih i to u visoko-tehnološkom ogranku.

"Tako da je to moguće i za Srbiju", kaže Šrajeg i dodaje da je za njegovu kompaniju veoma važan predstojeći aeromiting u Parizu, gde će Srbiju preporučiti i nemačkim i drugim kompanijama.

Vučić je najavio da bi već u junu trebalo da bude potpisan i ugovor, a da će se fabrika nalaziti u okolini Beograda, najverovatnije u Pazovi.

Nemačka kompanija MTU Aero engines, koja će u Srbiji ulagati u visoke tehnologije, vodeći je proizvođač avio motora i globalni igrač u toj industriji, navode mediji u Beogradu.

Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godišnji prihodi dostižu 4,6 milijardi evra, pokazuju podaci dostupni na sajtu kompanije.

Ovaj proizvođač je prisutan u 15 država sveta, a između ostalog bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore za komercijalne i vojne avione.

MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, koji se nalazi u aktuelnom avionu "Erbas A-320".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG