Linkovi

Brnabić i Orban: Sve bolji odnosi Srbije i Mađarske


Mađarski premijer Viktor Orban sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Foto: video grab
Mađarski premijer Viktor Orban sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Foto: video grab

U Subotici je danas održana zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije, posle koje je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da bi za sve bilo korisno da Srbija što pre postane članica EU, a istovremeno je pohvalio Srbiju za sprovođenje migracione politike u saradnji sa Budimpeštom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić Orban je rekao da su u Zapadnoj Evropi dozvolili dolazak migranata, i dodao da je važno sačuvati svoj identitet i odbraniti se od dolazaka onih koji nisu poželjni.

Takođe, on je izrazio zadovoljstvo što je trgovinska razmena Mađarske i Srbije porasla za 30 odsto:

"Želeo bih da naglasim i to da smo mi stavili na raspolaganje za investicije u Srbiji vrlo značajna sredstva - i za Mađare, i za Srbe, i za mešovite kompanije, i za mađarske državljane koji žive u Srbiji. Otvorili smo zaista fondove, imamo i kreditne linije", naglasio je Orban.

Mađarska i Srbija imaju dobre odnose i saradnju poslednjih godina, Foto: video grab
Mađarska i Srbija imaju dobre odnose i saradnju poslednjih godina, Foto: video grab

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je Mađarskoj na kontinuiranoj pomoći i podrsci koju pruža Srbiji, pre svega u procesu evropskih integracija. Ona je istakla sve bolje ekonomske odnose i rast trgovinske razmene dve zemlje, koja je u 2018. godini porasla za 15 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Brnabić je kao primer navela investiciju u Arilju i pogon za obradu malina, a podsetila je i na to da je Mađarska treći najveći evropski partner Srbije:

"Novih 11 sporazuma koje smo upravo potpisali, koji obuhvataju skoro sve oblasti naše saradnje - od evropskih integracija, preko obrazovanja, zaštite životne sredine, do odbrane i bezbednosti, omladine i sporta, pokazuju u kolikoj meri širimo našu saradnju, ulazimo u svaku poru našeg političkog, ekonomskog i društvenog života", istakla je Brnabić.

Premijeri Mađarske i Srbije su se osvrnuli i na lapsus o Mađarima lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića na protestu opozicije u subotu - Brnabić je rekla da njegov stav ne deli ogromna većina stanovnika Srbije, dok je Orban rekao da nema dovoljno ljudi ni u Mađarskoj i da nema razloga za strah da će se Mađari u većem broju doseliti u Srbiju.

XS
SM
MD
LG