Linkovi

Skot: Srbija ostvarila napredak u stvaranju povoljne poslovne klime


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, Foto: VOA
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, Foto: VOA

Ambasador Sjedinjenih Američkih Državau Srbiji Kajl Skot ocenio je u četvrtak da je Srbija ostvarila jasan napredak u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, što je rezultat dijaloga između vlasti, preduzeća i civilnog društva.

To je važno jer pomaže Srbiji da privuče investicije i pruža preduzećima u zemlji veću sigurnost da će njihove investicije teći predvidljivim tokom“, rekao je Skot na 13. skupštini NALED-a.

Ocenio je da je ostvaren napredak u poboljšanju režima inspekcija, i pohvalio je aktivnosti i rezultat ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović u oblasti izdavanja građevinskih dozvola.

Sada firme mogu da koriste procenu rizika, a pažnja inspekcije se sada prebacila sa nevažnih na važne stvari”, izjavio je Skot i dodao da je NALED „dete“ američke Vlade, čije je stvaranje 2006. godine podržano putem USAID-a, i da sada kreće faza u sklopu koje će biti realizovani novi projekti koji imaju za cilj da postaknu reforme u Srbiji.

Po pitanju rešenja problema na relaciji Beograd–Priština, američki ambasador rekao je da bi "sveobuhvatno rešenje kosovskog pitanja trebalo da uključi međusobno priznanje".

On je naglasio da to piše i u pismu, koje je predsednik SAD Donald Tramp uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Dalje sve zavisi od vas", poručio je Skot i dodao da SAD očekuju da se sve strane vrate za pregovarački sto.

Upitan da li mogu da se očekuju žešći pritisci na Srbiju u narednim mesecima i da li je istina da su SAD odustale od nekog kompromisnog rešenja, Skot je odgovorio - ne.

XS
SM
MD
LG