Linkovi

Pooštrene mjere za ulazak u Crnu Goru, raste broj inficiranih


ARHIVA - Institut za javno zdravlje Crne Gore
ARHIVA - Institut za javno zdravlje Crne Gore

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori pooštrile su uslove za ulazak u Crnu Goru, od 2. januara 2022, pa će uz potvdu o vakcinaciji, ili preleženom koronavirusu biti potreban i negativan PCR ili brzi antigenski test, saopšteno je na konferenciji za novinare u srijedu.

"Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu preko svih graničnih prelaza uz posjedovanje jednog od dva dokaza iz kovid potvrde.Prvi je da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa, i da od druge doze vakcine nije prošlo više od šest mjeseci", kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i naglasila da je "drugi dokaz da je osoba preboljela kovid, a da nije prošlo manje od 10 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa".

"U oba slučaja osoba mora da posjeduje ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati. To znači da više nije moguć ulazak u Crnu Goru samo sa negativnim testom " naglasila je Borovinić Bojović.

Mjerama je, takođe, predviđeno da državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom, "mogu da uđu u zemlju bez ovih dokaza, ali uz određivanje samoizolacije u trajanju od 10 dana koju je moguće prekinuti najranije nakon tri dana poslije negativnog PCR testa".

Na vanrednoj konferenciji za medije saopštene su i nove mjere u vezi sa radom ugostiteljskih objekata za doček Nove godine.

"Radno vrijeme restorana, kafića, ostalih ugostiteljskih objekata i hotela za doček Nove godine 31. ograničava se na 1 sat posije ponoći, uz posjedovanje kovid potvrde. Izvođenje muzike uživo, ili uz emitovanje sa akustičnih uređaja dozvoljeno je u terminu od 20 sati do 1 sat poslije ponoći", kazala je ministarka zdravlja, dodajući da nove mjere stupaju na snagu 30. decembra, te da će važiti do 12. januara naredne godine.

1.507 novih slučajeva, još tri žrtve

U Crnoj Gori su, u posljednja 24 sata, od posljedica koronavirusa preminule tri osobe, a registrovano 1. 507 novih slučajeva infekcije, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na konferenciji za novinare.

Galić je rekao da je "u protekle dvije sedmice registrovan porast 81 odsto novih slučajeva".

"Omikron soj širi se brže od drugih sojeva i prijeti da postane dominantan", istakao je Galić i dodao da je "udio pozitivnih testova u odnosu na ukupna broj testiranih 27,3 procenta".

Galić je naveo da je "u posljednje dvije sedmice u padu broj preminulih preko 24 procenta, a od ukupnog broja preminulih nevakcinisanih je preko 75 odsto".

XS
SM
MD
LG