Linkovi

IPSOS: 44 odsto građana Crne Gore osjećalo zabrinutost, svaki treći stalnu anksioznost od početka pandemije


Jutro u bloku 5 u Podgorici
Jutro u bloku 5 u Podgorici

Istraživanje agencije IPSOS, sprovedeno tokom novembra uz podršku EU, UNICEF-a i Udruženja psihologa Crne Gore pokazalo je da skoro polovina građana Crne Gore, 44 odsto, često osjećala zabrinutost tokom prošlog mjeseca, dok je svaki treći ispitanik saopštio da mu se psihičko stanje pogoršalo tokom pandemije i da usljed toga osjeća stalnu anksioznost i iscrpljenost.

Iz navedenih organizacija pozivaju nacionalne i lokalne vlasti da porodicama obezbijede bolju podršku mentalnom zdravlju tokom pandemije.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander rekao je da ovi podaci ukazuju na potrebu da se pruži bolja podrška mentalnom zdravlju djece, adolescenata i onih koji o njima brinu.

Iz tog razloga, UNICEF i EU podržavaju rad SOS roditeljske linije 080 888 888 i Nacionalne SOS dječje linije 116-111 koje roditeljima i djeci pružaju besplatnu psihološku podršku, uz puno poštovanje njihove privatnosti", navodi se u saopštenju.

Santander je poručio da djeci i adolescentima u svakoj lokalnoj zajednici treba ponuditi više besplatnih sportskih i kulturnih aktivnosti kako bi se podržalo njihovo mentalno i fizičko zdravlje, te da je neophodno povećati broj psihologa u školama, kao i da svim učenicima u Crnoj Gori treba obezbijediti obrazovne programe koji im pomažu da razvijaju socio-emocionalne vještine.

Predsjednica Udruženja psihologa Crne Gore Tamara Milić poručila je da istraživanje Ipsosa, realizovano tokom prethodnog mjeseca, "potvrđuje uvide i iskustva ovog Udruženja."

„Naša istraživanja pokazala su da je pandemija kovida 19 uticala na povišeno prisustvo anksioznosti i depresije kod odraslih, a kod djece na promjenjivost raspoloženja, nisko podnošenje osujećenja, te otežano saopštavanje emocija. Posebno ohrabrenje iz ovog istraživanja jeste da je 60 odsto građana izjavilo da je spremno da se obrati stručnjaku za mentalno zdravlje zbog prisutnih osjećanja, kao i zbog rada na ličnom rastu i razvoju usljed pandemije”, rekla je Milić.

Ove organizacije su saopštile da, prema izvještaju Stanje djece u svijetu 2021. godine - koji predstavlja UNICEF-ovu najsveobuhvatniju analizu u 21. vijeku o mentalnom zdravlju djece, adolescenata i onih koji o njima brinu - čak i prije izbijanja pandemije djeca i mladi suočavali su se s problemima mentalnog zdravlja bez značajnijih investicija u njihovo rješavanje.

"Prema posljednjim dostupnim procjenama, u svijetu svaki sedmi adolescenat uzrasta od 10 do 19 godina ima neku dijagnozu u vezi s mentalnim zdravljem. Gotovo 46.000 adolescenata godišnje izvrši samoubistvo, koje je među pet najčešćih uzroka smrti ove starosne grupe. Međutim, i dalje postoji veliki jaz između potreba za podrškom mentalnom zdravlju i finansiranja usluga te vrste. U pomenutom izvještaju navodi se da se iz državnih budžeta, na globalnom nivou, za zdravstvo izdvaja samo oko 2 odsto za mentalno zdravlje", saopštili su iz UNICEF-a.

Oni ističu da pandemija ulazi u treću godinu i da je njen uticaj na mentalno zdravlje i dobrobit djece i mladih sve značajniji.

"Prema najnovijim dostupnim podacima UNICEF-a, širom svijeta, najmanje je svako sedmo dijete direktno pogođeno izolacijom, dok je više od 1,6 milijardi djece pretrpjelo određeni gubitak u pogledu obrazovanja. Poremećaj rutine, obrazovanja, rekreativnih aktivnosti, kao i briga za porodične prihode i zdravlje, kod mnogih mladih izaziva osjećanja straha, ljutnje i zabrinutosti za svoju budućnost", zaključuje se u saopštenju.

Podatke o mentalnom zdravlju građana Crne Gore tokom pandemije prikupila je agencija Ipsos na nacionalno reprezentativnom uzorku od 824 građanina starosti 18 i više godina, u periodu od 23. do 27. novembra ove godine, putem telefonske ankete s upitnikom čije je prosječno trajanje iznosilo 10 minuta, prenijeli su lokalni mediji.

XS
SM
MD
LG