Linkovi

Pompeo u Tbilisiju: Podrška suverenitetu Gruzije nepokolebljiva


Gruzijski i američki zvaničnici tokom susreta u Tbilisiju (Foto: AP Photo/Patrick Semansky)
Gruzijski i američki zvaničnici tokom susreta u Tbilisiju (Foto: AP Photo/Patrick Semansky)

Majk Pompeo, američki državni sekretar, sastao se sa gruzijskim državnim zvaničnicima u prestonici te zemlje.

Pompeo se, tokom turneje u kojoj obilazi američke saveznike u Evropi i na Bliskom istoku, u Gruziji sastao sa predsednicom Salomom Zurabišvili, premijerom Giorgijem Gakarijom i ministrom spoljnih poslova Davidom Zalkalijanijem.

"Američka saradnja sa Gruzijom je od najvećeg značaja, a podrška suverenitetu Gruzije usled ruske okupacije je nepokolebljiva“, objavio je Pompeo posle razgovora na društvenoj mreži Tviter.

Gruzijski premijer Gakarija označio je saradnju sa Sjedinjenim Državama kao najznačajnije partnerstvo – rekavši da Gruzija ceni američku podršku njenom teritorijanom integritetu.

Od 2008. godine i ratnog sukoba Gruzije i Rusije dve pokrajine, Južna Osetija i Abhazija, jednostrano su proglasile nezavisnost od Gruzije. U međunarodnim okvirima za to su dobile podršku Rusije.

Takođe, Pompeo je objavio da je tokom susreta sa gruzijskim zvaničnicima ukazao na značaj nastavka sprovođenja demokratskih reformi. Istakao je potrebu za održavanjem slobodnih i fer izbora kao i mogućnosti za opsežnim razmenama mišljenja i stavova.

Majk Pompeo će nakon Gruzije posetiti Izrael gde će sa premijerom Benjaminom Netanjahuom razgovarati o nedavno postignutim sporazumima o normalizaciji odnosa sa Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Američki državni sekretar će tokom turneje posetiti i Ujedinjne Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju.

XS
SM
MD
LG