Linkovi

Gruzijski kanal emituje vesti na ruskom


"Vesti sa Kavkaza" je program na ruskom jeziku, koji finansira gruzijska vlada, da bi se razbio informativni monopol Moskve u regionu.
"Vesti sa Kavkaza" je program na ruskom jeziku, koji finansira gruzijska vlada, da bi se razbio informativni monopol Moskve u regionu.

Rusija i Gruzija ne održavaju diplomatske odnose od rata u leto 2008. U međuvremenu, Gruzijci su odlučili da se na ruskom jeziku obrate stanovnicima svog velikog suseda putem novog televizijskog kanala.

Pre tri godine, Rusija se poslužila tvrdom silom za upad u Gruziju. Danas, Gruzija je počela da koristi svoju „meku“ silu, emitovanjem programa namenjenog Rusima.

Gruzijska nacionalistička vlada obeshrabruje upotrebu ruskog jezika, ali novi državni TV program „Vesti sa Kavkaza,“ na ruskom jeziku je izuzetak. Cilj je razbiti informativni monopol Moskve u regionu.

Katja Kotrikadze studirala je žurnalistiku u Moskvi. Po povratku u Gruziju počela je da se bavi emitovanjem informativnog programa za Rusiju.

Glavna ideja je emitovati vesti iz regiona, što se sada nalazi na informativnoj sceni.“

Katja Kotrikadze, urednica "Vesti sa Kavkaza" studirala je žurnalistiku u Moskvi.
Katja Kotrikadze, urednica "Vesti sa Kavkaza" studirala je žurnalistiku u Moskvi.

Katja, inače urednica vesti, kaže da novi gruzijski program može preko interneta i satelitske televizije da ugrozi lokalni informativni monopol.

Ovo je jedini satelitski TV program na ruskom jeziku, koji niko ne kontroliše. Mi nemamo cenzuru, što je za nas veoma dobro.“

„Vesti sa Kavkaza“, koji je počeo kao šestočasovni program, prerastao je u program koji traje 24 sata. Vebsajt koji se objavljuje na ruskom i engleskom ima oko 50 hiljada korisnika dnevno.

Generalni direktor je Robert Parson, veteran iz Radija Slobodna Evropa.

Veoma je važno za Gruziju da održava normalne odnose sa susednim narodima. Informacije koje stanovnici Severnog Kavkaza dobijaju od svojih medija su potpuno negativne o Gruziji. Gruzijci pokušavaju da se povežu sa stanovnicima Severnog Kavkaza sa porukom: 'Sudite sami na osnovu stvarnih, objektivnih, neutralnih informacija o Gruziji.“

Od raspada Sovjetskog Saveza pre dve decenije, Čečeni, gruzijski muslimanski susedi na severu, su često sklapali savez sa neprijateljima gruzijske vlade. Zamenik ministra inostranih poslova, Tornike Gordadze kaže da su „Vesti sa Kavkaza“ deo šire gruzijske politike obraćanja etničkim zajednicama u susednoj Rusiji.

Gruzija mora da promoviše svoj pozitivan imidž prema Severnom Kavkazu kako bi se izbegle ponovne teškoće u slučaju još jednog ruskog upada u Gruziju, tako da severnokavkažani dobro promisle pre nego što odluče da slede novu avanturu Rusije.“

Međutim, opoziciona političarka Nino Burjanadze upozorava da bi bez obzira na nepristrasnost, novi satelitski program mogao da bude rizičan.

Gruzija nije neka supersila koji treba da interveniše u unutrašnje stvari druge zemlje. Ni supersila ne bi trebalo to da čini. Ali u sadašnjim okolonostima, to je provokativan korak.“

Međutim, do sada Rusija pušta prostor „Vestima sa Kavkaza“. Predsednik Mevedev je pozvao Katju Kotrikadze da se pridruži dvojici ruskih reportera, koji će ga intervjuisati na trogodišnjicu rusko-gruzijskog rata koji se dogodio u avgustu 2008.


XS
SM
MD
LG