Linkovi

Ruski mediji: Gruzija dobila bezvizni režim zbog dogovora sa EU o izbeglicama


Prošle nedelje, samo nekoliko dana pošto je Gruzija proslavila dobijanje bezviznog režima sa Evropskom unijom, ruski mediji počeli su da prenose drugačiju priču.

Prema toj verziji - gruzijska vizna liberalizacija nije bila rezultat uspešnih, dugo planiranih reformi koje je sproveo Tbilisi, već deo „sumnjive“ pogodbe prema kojoj se bivša sovjetska republika obavezala da sagradi kampove za raseljene sirijske izbeglice na svom tlu.

Ruski mediji kao i proruski mediji u Gruziji, zasnivaju te tvrdnje na jednom izvoru – intervjuu koji je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc dao za nemački magazin Bild, kada je izrazio podršku ideji izgradnje kampova u Gruziji i na Zapadnom Balkanu. Međutim, i gruzijski i zvaničnici Unije poriču da je postignut bilo kakav dogovor u vezi sa izbegličkim kampovima.

Ministar spoljnih poslova Gruzije Mihail Džanelidze izjavio je da razmeštanje izbeglica koje borave u EU nikada nije razmatrano na zvaničnom nivou i da nikada nije pomenuto za vreme Kurcove posete Gruziji ili u bilo kakvom drugom zvaničnom formatu. Austrijski ambasador u Gruziji Arad Banko potvrdio je da izgradnja kampova u Gruziji, iako je pomenuo Kurc, nikada nije bila deo zvaničnih razgovora.

XS
SM
MD
LG