Linkovi

Gruziju i Rusiju razdvaja "Ruralni Berlinski zid"


"Ruralni Berlinski zid" linija razdvajanja između Gruzije i Rusije
"Ruralni Berlinski zid" linija razdvajanja između Gruzije i Rusije

Ove nedelje se navršava pet godina od kako su dve Ruske pokrajine - Abhazija i Južna Osetija zatražile nezavisnost.

Kada se 16. avgusta 2008. sukob završio, plan je bio da linija prekida vatre bude na mapi Gruzije privremeno. Međutim, pet godina kasnije ruski vojnici postavljaju kilometrima dugačku žičanu ogradu oko gruzijskih sela, što neki nazivaju “ruralnim Berlinskim zidom”.

Marijam iz Južne Osetije i njen suprug David iz Gruzije jednog jutra su se iznenada našli u izolaciji.


“Nedostajem mojim prijateljima iz Gruzije tako da ponekad dođu ovde pa pričamo preko žičane ograde. Pitaju me kako sam i da li mi nešto treba. Pre neki dan nismo imali šibice pa su nam doneli” kaže Marija.

David priča da ruski vojnici sa psima svaki dan patroliraju oko granice.

“Nekada smo mogli da pređemo na gruzijsku stranu ali sada je to gotovo nemoguće”.

U Hurvaletiju bodljikava žica odvaja seoska gazdinstva i porodice, razdvajajući tako Gruziju od pokrajine Južne Osetije, koja je već pet godina pod ruskom okupacijom.

Portparol Misije Evropske unije koja nadzire poštovanje sporazuma o prekidu vatre, Gergelj Fulop kaže da ruski vojnici razgraničavaju ovu oblast i da od privremene linije prekida vatre prave međunarodnu granicu.

“Postavljaju sve više ograda i to izaziva veliku zabrinutost. To ometa svakodnevni život ljudi u toj oblasti i ograničava slobodu kretanja”.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili položio je venac na spomenik palim vojnicima u Tbilisiju 8. avgusta na godišnjicu početka sukoba. Član parlamenta, Giorgi Vašadze objašnjava da se nova vlada premijera Bidzina Ivanišvilija ne suprotstavlja Rusiji.

“Aktuelna vlada je slaba” smatra Vašadze.

Međutim premijer Ivanišvili kaže da su odnosi sa zvaničnom Moskvom sve bolji, da Rusija otvara svoje tržište za gruzijska vina kao i da u Gruziju dolazi sve više ruskih turista. Što se tiče novih barijera duž granice, Ivanišvili je oprezno optimističan.

“Što se tiče okupiranih teritorija, postavljanje bodljikave žice na tzv. granicu podiže tenzije sa Rusijom. Ali to će biti rešeno, najverovatnije posle Olimpijskih igara u Sočiju u Rusiji” kaže Ivanišvili.

Aleksandar Rondeli, strateški analitičar u Tbilisiju smatra da Rusi podižu ogradu duž granice kako bi pokazali Gruziji ko ima glavnu reč.

“To rade samo da bi pokazali Gruziji da će odnosi biti definisani po njihovim pravilima. Rusija je priznala Južnu Osetiju i ona je sada nezavisna država. Gruzija to mora da prihvati”.

Jednom stanovniku Hurvaletija sa strane Južne Osetije ograda se dopada.

“Ova ograda je dobra stvar. To je naša granica. Ovo je naša zemlja. Rođen sam u ovoj zemlji isto kao i moj otac”.

Pet godina posle rata, privremena linija prekida vatre koja deli dve oblasti u Gruziji sve više podseća na granicu između dve države.
XS
SM
MD
LG