Linkovi

Poljski ministar: Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu


Vitold Vaščikovski, ministar spoljnih poslova Poljske
Vitold Vaščikovski, ministar spoljnih poslova Poljske

U ekskluzivnom intervjuu za Ukrajinski servis Glasa Amerike, poljski ministar inostranih poslova Vitold Vaščikovski izjavio je da u ovom trenutku vlada velika zabrinutost povodom bezbednosti u istočnoj Evropi, usled ruske agresije u Ukrajini i konflikta koji tamo traje.

Vaščikovski je u tom smislu imao konretne zahteve za američku administraciju.

“Nadamo se da će odgovor NATO-a biti intenziviranje bezbednosti u takozvanom istočnom koridoru, koji obuhvata Poljsku, baltičke države Rumuniju i Slovačku. Bezbednost se može osigurati slanjem NATO trupa i kreiranjem odbrambenih objekata u tom delu Evrope. Ovde smo uglavnom diskutovali o takvom pristupu, odnosno kako primenititi odluke ministara odbrane NATO-a, usvojene pre nekoliko dana“

Novinarka Glasa Amerike Miroslave Gongadze podsetila je da je ministar Vaščikovski u Minhenu izjavio da nedostatak NATO trupa na istočnoj granici dovodi do pomanjkanja bezbednosti i ukazuje na slabosti Severnoatlanskog saveza.

“Neke NATO saveznice su neodlučne povodom načina za osiguranje bezbednosti i smatraju da je pružanje uveravanja iz daljine najbolji način, jer sve drugo vide kao konfrontaciju sa Rusijom. Smatram da treba da odustanemo od takve filozofije, jer ona pruža osećaj slabosti i može da izazove provokaciju Rusije. Treba obezbediti fizičku prisutnost, jer će to obeshrabriti dalju agresiju Moskve prema istočno evropskim zemljama”.

Na pitanje da li je NATO nevoljan da se sukobi sa Rusijom, ministar inostranih poslova Poljske je ukazao da to i nije neophodno i da niko i ne želi da se sukobljava sa Rusijom, te da su u pitanju čisto bezbednosne, preventivne mere u cilju obeshrabrenja Moskve.

A kad se radi o volji NATO-a da se dalje širi s obzirom da su i Gruzija i Ukrajina izrazile želju da se priključe, ministar Vasikovski je istakao:

“Održanje otvorenih vrata NATO-a je još jedna od glavnih tema o kojoj će biti reči tokom Varšavskog samite, gde će biti upućena jasna poruka da oni koji žele da se priključe NATO-u treba da budu u mogućnosti da to i ostvare”.

Kako Poljska gleda na rat u Ukrajini I koliko on predstavlja pretnju za Varšavu:

“Moja zemlja zastupa otvoreni stav da je u pitanju jasna agresija Rusije u Ukrajini, i da mada za sada nema rešenja postoji nada da će kolaps ekonomije primorati Moskvu da promeni stav i potraži mirno rešenje diplomatskim putem. Ukoliko sporazum iz Minska ne bude sproveden za nekoliko meseci sankcije Zapada prema Rusiji treba da ostanu na snazi“

XS
SM
MD
LG