Linkovi

Koliko će SAD i Nemačka dugoročno moći pomagati Ukrajini?


Sekretar za odbranu Lojd Ostin i ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov prisustvuju sastanku UDCG u bazi Ramštajn u Nemačkoj. 19. septembar, 2023. (Foto: REUTERS/ Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard)
Sekretar za odbranu Lojd Ostin i ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov prisustvuju sastanku UDCG u bazi Ramštajn u Nemačkoj. 19. septembar, 2023. (Foto: REUTERS/ Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard)

Sjedinjene Države i Nemačka, dve zemlje koje pružaju najveću vojnu pomoć Ukrajini, obećale su nastavak podrške, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio da je njegov glavni cilj da osigura međunarodnu pomoć za narednu godinu. Ali eksperti upozoravaju da SAD i Nemačka rizikuju da budu viđene kao zemlje koje su previše uključene u rat Ukrajine i Rusije.

Nakon što se vratio iz iznenadne posete Kijevu, sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin održao je sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, gde je pohvalio nepokolebljivu posvećenost te grupe Ukrajini dok se odupire ruskoj invaziji.

“Naša jedinstvo šalje jasnu poruku Putinu da ne može da nas nadmaši ili pobedi u takmičenju volje i istrajnonsti. I dok Putin nastavlja svoj tragični i nepotrebni rat, bio je primoran da traži podršku od Irana i Severne Koreje", naglasio je sekretar Ostin.

Šta znači obećanje SAD i Nemačke o većoj podršci Ukrajini?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus takođe je posetio Ukrajinu prošle nedelje, gde je najavio još jedan veliki paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti oko 1,4 milijarde dolara.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je potom da je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da okonča invaziju na Ukrajinu i povuče svoje trupe kako bi konačno bio završen rat.

Putin je učestvovao na virtuelnom sastanku lidera Grupe 20 i istakao da Rusija nikada nije odbila mirovne pregovore sa Ukrajinom. Međutim, zapadni lideri i eksperti kažu da Putin nije pokazao interesovanje za bilo kakve pregovore o okončanju rata.

Neki eksperti su izrazili zabrinutost da bi se dve najveće pristalice Ukrajine, Sjedinjene Države i Nemačka, mogle dovesti u vezu sa zastojem u ukrajinskom vojnom napredovanju.

Majkl Kimidž, stručnjak za američko-ruske odnose na Katoličkom univerzitetu Amerike, kaže da pobeda Ukrajine nije na vidiku:

“Rusija i dalje drži oko 17 odsto teritorije Ukrajine, rapidno povećava svoj budžet za odbranu, I još ima neiskorišćene ljudske kapacitete u ratu”.

Međutim, Kimidž je takođe istakao da je Ukrajina tokom 21 meseca uspela da obuzda rusku agresiju, uprkos pretnjama Moskve da će proširiti rat, kao i da je Putinov napredak takođe zastao.

“Rusija nije imala veliku pobedu na bojnom polju od početka leta 2022. To je bilo pre više od 12 meseci. Rusija je potrošila ogromna sredstva na osvajanje Bahmuta, grada koji je pre rata imao 70 hiljada stanovnika, što je veoma upitno jer možda nema stratešku vrednost za Rusiju", kaže on.

Eksperti zaključuju da se Ukrajina sprema za još jednu dugotrajnu, hladnu zimu, očekujući nove ruske napade na civile i svoju energetsku infrastrukturu.

XS
SM
MD
LG