Linkovi

Zvaničnik Bele kuće: Rusija u Ukrajini ubija sopstvene vojnike koji odbiju naređenje


Arhiva - Policajac hoda pored teško oštećene stambene zgrade u Avijevki, u regionu Donjecka, Ukrajina, 17. oktobra 2023.
Arhiva - Policajac hoda pored teško oštećene stambene zgrade u Avijevki, u regionu Donjecka, Ukrajina, 17. oktobra 2023.

Ruska vojska sprovodi pogubljenja svojih vojnika koji ne poštuju naređenja u vezi sa ratom u Ukrajini, saopštila je u četvrtak Bela kuća, što je, kako se veruje, odraz niskog morala među ruskim vojnicima.

"Imamo informacije da ruska vojska zapravo pogubljuje vojnike koji odbijaju da poštuju naređenja", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi na konferenciji za novinare.

"Takođe imamo informaciju da ruski komandanti prete da će pogubiti čitave jedinice ako pokušaju da se povuku zbog ukrajinske artiljerijske vatre", dodao je Kirbi, nazivajući tu praksu "varvarskom".

Ambasada Rusije u Vašingtonu nije odmah odgovorila na imejl Glasa Amerike sa zahtevom za komentar.

Neke od nedavnih žrtava među ruskim vojnicima u blizini ukrajinskog grada Avdijevke ubijene su po naređenju sopstvenih vođa, saopštila je Bela kuća.

Ukrajinske i ruske trupe bore se za Avdijevku, grad na liniji fronta u Donjeckoj oblasti od sredine oktobra. Grad je pretvoren u ruševine usled nedavnog talasa ruskog bombardovanja, saopštila je ukrajinska vojska.

Ali od nedavno, ruske trupe odbijaju da napadnu ukrajinske položaje u blizini grada zbog velikih gubitaka, rekao je portparol ukrajinske vojske, dodajući da su se u nekim ruskim jedinicama dogodile pobune.

"Mobilizovane snage Rusije ostaju nedovoljno obučene, nedovoljno opremljene i nepripremljene za borbu, kao što je bio slučaj tokom njihove neuspele zimske ofanzive prošle godine", rekao je Kirbi, dodajući da se čini da Rusija koristi taktiku "ljudskog talasa".

"Nema odgovarajuće opreme, nema vođstva, nema resursa, nema podrške. Nije iznenađujuće da ruske snage pate od lošeg morala", dodao je Kirbi.

U međuvremenu, Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da će Ukrajini pružiti dodatni paket vojne pomoći od 150 miliona dolara. Paket će obuhvatati artiljerijsku i malokalibarsku municiju, kao i protivtenkovsko oružje.

Do danas, Vašington je Kijevu obezbedio 43,9 milijardi dolara bezbednosne pomoći od invazije Rusije, što znači da su Sjedinjene Države najveći ukrajinski donator bezbednosti. Međutim, buduća američka pomoć Ukrajini može biti ugrožena zbog sve većeg republikanskog protivljenja.

Najnoviji paket takođe uključuje rakete protivvazdušne odbrane i opremu za hladno vreme.

"Kako se zima približava, jačanje protivvazdušne odbrane je ključno za zaštitu ukrajinskih gradova i infrastrukture", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na platformi Eks, nekadašnjem Tviteru.

Uz nadolazeću zimu, Ukrajina je u četvrtak takođe saopštila da je njen crnomorski koridor za žito otvoren, suprotno nedavnim izveštajima da je privremeno zatvoren.

"Luka u Odesi nastavlja da opslužuje brodove koji su prošli kroz privremeni ukrajinski koridor", rekao je potpredsednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov na Eksu.

"Sve dostupne rute koje je uspostavila ukrajinska mornarica su validne i koriste ih civilni brodovi", dodao je on.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG