Linkovi

Vojska SAD potvrdila Glasu Amerike: Svi tenkovi Ejbrams - ukupno 31 - u Ukrajini


ARHIVA - Tenkovi Ejbrams američke proizvodnje u koloni tokom vojne parade u Vašravi, u Poljskoj, 15. avgusta 2023.
ARHIVA - Tenkovi Ejbrams američke proizvodnje u koloni tokom vojne parade u Vašravi, u Poljskoj, 15. avgusta 2023.

Svih tenkovi "M1A1 Ejbrams" američke proizvodnje, njih 31, koje je Kijevu obećala Bajdenova administracija, stigli su u Ukrajinu, saopštila je američka vojska.

Pukovnik Martin O’Donel, portparol američke vojske za Evropu i Afriku, rekao je za Glas Amerike da su se svi Ukrajinci koji su trenirali na tenkovima sa američkim snagama u Nemačkoj takođe vratili u Ukrajinu, zajedno sa municijom i rezervnim delovima za tenkove.

"Ispunili smo svoj deo dogovora. Od ove tačke nadalje, na njima [Ukrajini] je da odrede kada i gde će iskoristiti ove kapacitete", rekao je O’Donel.

Vojni zvaničnici kažu da bi moglo da potraje pre nego što Ejbramsi budu poslati na bojno polje, onda kada se ukrajinske trupe uvere imaju potrebnu podršku i kada i odrede da upotreba tenkova ima najveći efekat protiv ruskih snaga.

"Mislim da će Ukrajina biti promišljena kada i gde će ih koristiti", rekao je O’Donel. "Ejbrams tenk je pakleno oklopno vozilo, ali nije srebrni metak. Na kraju krajeva, najva\nija je odlučnost Ukrajine da uspe".

Prvi od 31 tenka američke proizvodnje "Ejbrams" isporučen je Ukrajini krajem prošlog meseca, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Isporuka je stigla brže od prvobitnih procena i na vreme za potencijalnu upotrebu u poslednjim nedeljama kontraofanzive Kijeva protiv ruskih snaga pre nego što nastupi zima.

"Ejrams je već u Ukrajini i sprema se da pojača naše brigade", napisao je Zelenski na Telegramu 25. septembra.

Ejbramsi će biti pridodati drugim zapadnim tenkovima koji se već nalaze u ukrajinskom arsenalu u borbu za vraćanje teritorija koje drži Rusija u istočnim i južnim regionima Ukrajine.

Obećanje SAD da će donirati tenkove Ejbrams ranije ove godine usledilo je zajedno sa obećanjem evropskih zemalja da će isporučiti tenkove nemačke proizvodnje "Leopard 2", što Berlin nije želeo da odobri bez slične obaveze Sjedinjenih Država.

Velika Britanija je bila prva zapadna zemlja koja je pristala da pošalje tenkove u Ukrajinu, obećavši u januaru ove godine svoje tenkove "Čelendžer 2", koji su stigli na proleće.

Britanski major Nik Bridžis rekao je za Glas Amerike ubrzo posle objave Velike Britanije da tenkovi "Čelendžer 2" mogu da "podnesu višestruke pogotke i ostanu u borbi", iako se smatraju sporijim od tenkova "Ejbrams" i "Leopard 2".

"Bitke u Ukrajini će biti spore, a ono što vam treba je težak tenk kao što je Čelendžer 2 koji može da primi pogodak, i više nego T-72 [tenk ruske proizvodnje], koji će verovatno biti uništen posle jednog plotuna", rekao je on za Glas Amerike.

Ruske snage su pogodile tenk "Čelendžer 2" u Ukrajini, u situaciji za koju se čini da se odigrala prošlog meseca. Na videu, koji je tada objavljen, vidi se teško oštećen tenk u plamenu, a izvor iz zapadne odbrane potvrdio je novinama da je tenk zaista bio tenk "Čelendžer 2" i da je celokupna posada preživela napad.

Ukrajina je zatražila stotine zapadnih tenkova za svoju ofanzivu. Do danas su primili na desetine.

Ukrajina je intenzivirala kampanju raketnih i udara dronovima kako bi pogodila ciljeve duboko iza ruskih linija, čime su delovi okupiranog poluostrva Krim ponovo napadnuti.

Ali kako se zima približava, ukrajinske snage tek treba da postignu odlučujući prodor, što stvara zabrinutost među pristalicama Kijeva koji pokreću pitanja o budućnosti međunarodne podrške.

Dolazak tenkova "Ejbrams" u Ukrajinu događa se pošto su Sjedinjene Države prošle nedelje u paketu obezbedile do 200 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini. Pentagon je saopštio da paket uključuje oružje za protivvazdušnu odbranu kao što je projektil "AIM-9 Sajdvinder", artiljerijsku municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), protivtenkovske projektile TOV i metke kalibra 155 mm i 105 mm.

Paket predstavlja 48. put da je u SAD iskorišteno predsedničko ovlašćenje za povlačenje sredstava da bi se ukrajinskoj vojsci obezbedila oprema iz američkih zaliha i prvi takav potez otkako je Kongres isključio novu pomoć za Ukrajinu u zakonu o zaustavljanju potrošnje usvojenom prošlog meseca kojim je sprečeno zatvaranje vlade.

SAD su obezbedile oko 44 milijarde dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od početka ničim izazvane invazije Rusije u februaru 2022.

Pentagon i dalje ima oko pet milijardi dolara odobrenih sredstava za ukrajinsku vojnu pomoć.

Ubrzo pošto je usvojen zakon o privremenoj potrošnji, Predstavnički dom je zbacio predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija sa mesta predsedavaućeg.

Predstavnički dom tek treba da glasa za novog predsednika, a nova pomoć Ukrajini mogla bi da zavisi od toga ko će biti izabran.

XS
SM
MD
LG