Linkovi

Bajden: Hamas i Putin imaju isti cilj - da unište demokratiju


Džo Bajden tokom obraćanja naciji iz Bele kuće (Foto: Jonathan Ernst/Pool via AP)
Džo Bajden tokom obraćanja naciji iz Bele kuće (Foto: Jonathan Ernst/Pool via AP)

Američki predsednik Džo Bajden u televizijskom obraćanju naciji osudio je palestinsku ekstremističku organizaciju Hamas i ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da zajednički motiv stoji iza napada na Izrael i invazije na Ukrajinu.

“Hamas i Putin predstavljaju različite pretnje, ali imaju jednu stvar koja im je zajednička – žele da u potpunosti unište demokratiju u susedstvu”, rekao je predsednik Amerike u obraćanju iz ovalne sobe u Beloj kući, tek drugom takvom otkako je na čelu države.

On je američkoj javnosti poručio da se “nalazimo na tački promene istorije” usled sukoba u Izraelu i obećao da će uradi sve da vrati američke taoce koje drži Hamas.

“Kao što sam rekao porodicama Amerikanca koje drži Hamas, tražimo sve način na njihove najmilije vratimo kući”, naveo je. “Kao predsedniku, za mene ne postoji veći prioritet od bezbednosti Amerikanaca koji su taoci”.

Bajden je rekao da “mu se slama srce zbog tragičnog izgubljenih života Palestinaca” u jučerašnjoj eksploziji u bolnici u Gazi, ponovivši da je procena Amerika da Izrael “nije odgovoran” za taj incident.

"Žalimo za svakim izgubljenim nevinim životom. Ne možemo da ignorišemo nedužnih Palestinaca koji samo žele da žive u miru i da imaju priliku”.

Istakao je da će u petak Kongresu poslati hitan budžetski zahtev za “finansiranje američkih nacionalnih bezbednosnih interesa za podršku najvažnijim partnerima, među kojima su Izrael i Ukrajina”.

„Ne možemo dozvoliti da sitne, pakosne, pristrasne politike stanu na put našoj odgovornosti kao velike nacije. Ne možemo i nećemo dozvoliti da pobede teroristi poput Hamasa i tiranina poput Putina. Odbijam da dozvolim da se to desi“, rekao je Bajden.

Bajden je naveo i da svet ne može da odustane od rešenja o dve države za izraelsko-palestinski konflikt.

"Koliko god da je teško, ne možemo da odustanemo od mira. Ne možemo da odustanemo od rešenja sa dve države. Izraelci i Palestinci podjednako zaslužuju da žive bezbedno, dostajstveno i u miru".

Amerika je najavila 100 miliona dolara pomoći za Gazu i Zapadnu obalu, a očekuje se da Bajdenova administracija predloži još 100 milijardi dolara dodatne pomoći za Izrael, Ukrajinu, Tajvan i osiguravanje bezbednosti na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

Administracija razmatra još 60 milijardi dolara za Ukrajinu i 10 milijardi za Izrael, prema bliskim izvorima. Taj paket bi trebalo da uključi desetine milijardi dolara za prioritetne stvari, od Azije do bezbednosti američke granice.

Njegova poruka solidarnosti sa narodom Ukrajine i Izraela bi trebalo da podstakne javnost da izvrši pritisak na predlagače zakona da odobre milijarde dolara pomoći kako bi pomogli dvema stranim zemljama u sukobima kojima se ne vidi kraj.

Predstavnički dom Kongresa trentno je u blokadi dok se ne izabere predsednik. Samim tim nije u mogućnosti da odlučuje o zakonima, pa ni o Bajdenovim predlozima za novčanu pomoć.

Oko 10 odsto anketiranih u anketi Rojtersa i Ipsosa prošle nedelje navelo je da Amerika treba da podrži izraelske stavove, kada su imali više opcija. U odvojenoj anketi Rojtersa i Ipsosa ranije ovog meseca, skoro isti procenat anketiranih se složio da Vašington treba da obezbedi oružje Ukrajini.

XS
SM
MD
LG