Linkovi

Šef Pentagona u iznenadnoj poseti Kijevu: SAD stoje uz Ukrajinu


Lojd Ostin u Kijevu sa Zelenskim
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Lojd Ostin u Kijevu sa Zelenskim

Sekretar odbrane SAD, Lojd Ostin, stigao je u ponedeljak nenajavljeno u Kijev, što mnogi tumače kao znak zapadne solidarnosti kako bi uverio ukrajinske lidere da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju borbu njihove zemlje protiv Rusije.

Ostina su na železničkoj stanici u Kijevu dočekali ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink i američki ataše za odbranu, brigadni general Kipling Kaler, a na putovanju im se pridružio i američki general Kristofer Kavoli, koji služi kao vrhovni komandant NATO saveznika za Evropu i šef Evropske komande SAD.

"Vaša poseta je važan signal za Ukrajinu. Zahvalni smo američkom narodu, oni su uz nas kroz sve poteškoće, svih ovih meseci i godina", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Tokom sastanka u ponedeljak, Ostin je pohvalio "hrabrost i domišljatost" ukrajinskog naroda i obećao kontinuiranu podršku Ukrajini.

"Poruka koju vam danas donosim je da su SAD sa vama i tu će biti na duže staze. Šta god da vam se desi nije važno samo za Ukrajinu, već i ceo svet".

Visoki zvaničnici američke odbrane rekli su da je Ostin došao u Kijev da razgovara o zimskim borbama koje predstoje i da planira buduću bezbednosnu pomoć.

"Nastavljamo da pružamo redovan borbeni ritam bezbednosne pomoći i planiramo da to budemo u mogućnosti da radimo tokom cele zime", rekao je visoki zvaničnik odbrane koji je razgovarao sa novinarima pod uslovom da ostane anoniman zbog bezbednosti putovanja.

Poseta, prva Ostinova od aprila 2022, događa se u trenutku kada su ukrajinski i zapadni zvaničnici zbog početka zime uvereni da će ruski predsednik Vladimir Putin nastaviti da gađa kritičnu infrastrukturu kao što je to uradio prošle zime, ostavljajući mnoge Ukrajince bez struje u nekim od najhladnijih dana godine.

"Jedna od najvažnijih sposobnosti ove zime biće protivvazdušna odbrana", rekao je drugi visoki zvaničnik odbrane novinarima koji putuju sa Ostinom, takođe govoreći pod istim uslovom anonimnosti. "Uspeli smo da povećamo opremu za protivvazdušnu odbranu, ali to ne znači da još uvek nema potreba i da ih neće biti u narednim mesecima".

Pentagon će nastaviti da povlači oružje i municiju iz svojih postojećih zaliha da bi podržavao Ukrajinu, ali zvaničnici kažu da će u narednim mesecima Sjedinjene Države takođe poslati Ukrajini izvesnu količinu kapaciteta koje su nabavljene prošle godine ugovorom. Zalihe municije su takođe povećane, prema zvaničnicima, zbog poboljšanja u proizvodnim kapacitetima Zapada.

Druge zemlje poručuju da takođe povećavaju kapacitete, a Nemačka je ranije ovog meseca najavila da će isporučiti važnije sisteme protivvazdušne odbrane do kraja ove godine.

Nisu svi saglasni oko pomoći Ukrajini

Iznenadna poseta Kijevu događa se takođe u trenutku kada postoji opasnost da se podrška Zapada pokoleba, posebno kada su događaji u Izraelu i Gazi u poslednjih mesec dana skrenuli pažnju sa dužeg sukoba u Evropi.

Osim toga, u američkom Kongresu postoji sve veća nevoljnost da se šalje više vojne pomoći Ukrajini, iako visoki zvaničnici odbrane i dalje ukazuju na "jasnu dvostranačku podršku" pomoći Ukrajinskoj bezbednosi kada razgovaraju sa svojim zabrinutim kolegama iz Ukrajine.

"Nastavljamo da verujemo da će Kongres pružiti tu podršku i planiramo na osnovu tog uverenja", rekao je visoki zvaničnik odbrane, istovremeno priznajući da će administracija morati da preispita neke od dugoročnijih vojnih nabavki planiranih z za Kijev, ukoliko se promeni podrška za pomoć Kijevu.

Pentagon je ostao jednako aktivan u obezbeđivanju pomoći Ukrajini kao što je bio pre izbijanja sukoba na Bliskom istoku jer je "Ukrajina važna", rekao je drugi visoki zvaničnik odbrane.

Predsednik SAD Džo Bajden je pitao Kongres da odobri više novca za Ukrajinu. Ipak, ta stavka je izostavljena iz rezolucije o privremenom finansiranju američke vlade koja je nedavno usvojena u Kongresu.

Jedan deo republikanaca protivi se davanju veće pomoći Ukrajini uz argument da novac američkih poreskih obveznika treba trošiti kod kuće. Ali, većina demokrata i republikanaca podržava slanje pomoći ukrajinskoj vladi.

U Vašingtonu će 6. i 7. decembra biti održana konferencija vojne industrije SAD i Ukrajine, sa ciljem da podstakne proizvodnja oružja u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG