Linkovi

Policija intervenisala u sukobu ispred beogradske sinagoge


Protest jedne od dve frakcije beogradskih Jevreja ispred sinagoge Sukat Šalom u Beogradu, 28. oktobra 2019. (Foto: Ognjen Zorić, Radio Slobodna Evropa)
Protest jedne od dve frakcije beogradskih Jevreja ispred sinagoge Sukat Šalom u Beogradu, 28. oktobra 2019. (Foto: Ognjen Zorić, Radio Slobodna Evropa)

Predstavnici Jevrejske opštine Beograd, frakcije predvođene Danilom Medićem koji je odlukom drugog krila JOB Beograd smenjen u maju sa pozicije predsednika te organizacije, pokušali su u ponedeljak da kleštima za metal preseku lance na kapiji beogradske sinagoge Sukat Šalom i uđu u objekat, nakon čega je intervenisala policija i privela dve osobe.

Frakcija beogradskih Jevreja, predvođena Medićem, tvrdi da je rabin Isak Asijel sa grupom partizanovih navijača "Alkatraz", upao prethodnih dana u sinagogu i polomio predmete, a okupljeni ispred sinagoge upućivali su pozive Asijelu da izađe i podnese ostavku na mesto rabina.

Kako prenose mediji, sinagogu je tokom skupa obezbeđivao policijski kordon, postrojen ispred kapije. Policajci su prilikom akcije privođenja odgurnuli nekoliko žena, na šta su okupljeni skandirali "nacisti".

Pristalice dve frakcije jevrejske zajednice mesecima unazad osporavaju jedna drugoj legitimitet.

Grupacija suprotstavljena Mediću održala je skupštinu JOB-a u maju na kojoj je Medić smenjen, a za predsednika JOB-a izabran je Aleksandar Jinker, no Ministarstvo pravde bez obrazloženja nije u zakonom predviđenom roku registrovalo novo rukovodstvo, niti registraciju odbilo, zbog čega su organizovani protesti ispred sedišta Ministarstva.

Medić je, međutim, ispred sinagoge danas pokazivao dokument Ministarstva pravde kojim se, kako on tumači, potvrđuje da je on još uvek predsednik Jevrejske opštine Beograd.

Nakon zauzimanja prostorija JOB-a u februaru i višemesečnih protesta ispred Ministarstva, uprava koju predvodi novoizabrani predsdnik JOB-a Aleksandar Jinker zauzela je prostorije beogradske sinagoge.

I dok iz paralelno rukovodstva JOB-a, koje predvodi Danilo Medić poručuju da je samoproglašena Jinkerova uprava nasilno preotela taj verski objekat, struja koja ne priznaje Medićevo vođstvo poručuje da oni ne mogu da preotmu nešto što je njihovo.

U saopštenju Saveza jevrejskih opština Srbije, posvećenom zauzimanju sinagoge, koje je potpisao predsednik Robert Sabadoš, kaže se da je frakcija smenjenog predsednika JOB Danila Medića 16. oktobra obnarodovala odluku kojom zabranjuju rabinu Isaku Asijelu "svaku aktivnost u Jevrejskoj opštini, što uključuje i vršenje sližbe u beogradskoj sinagogi". Međutim, u saopštenju se tvrdi da je "uprkos tome", u petak 25. oktobra "ogroman broj beogradskih Jevreja" prisustvovao službi za Šabat koju je vodio Asijel.

Prema tim tvrdnjama, Medićeva uprava je "otišla korak dalje u svom naumu da onemogući Jevrejima da ispovedaju svoju veru", pa je zamenila brave na svim ulazima u sinagogu.

U saopšenju se dalje kaže da su prisutni vernici, nakon službe za Šabat, "preuzeli sinagogu i stali uz svog rabina" osporavajući time Medićev legitimitet.

Do spora je došlo nakon primene Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika. Do marta ove godine, po tom osnovu, Jevrejskoj opštini Beograd restitucijom su vraćena 93 objekta.

XS
SM
MD
LG