Linkovi

Izabran novi predsednik Jevrejske opštine Beograd


Izborna skupština Jevrejske opštine Beograd, u prostorijama JOB-a u Beogradu, 17. marta 2019. (Foto: JOB)
Izborna skupština Jevrejske opštine Beograd, u prostorijama JOB-a u Beogradu, 17. marta 2019. (Foto: JOB)

Na Izbornoj skupštini koja je održana u prostorijama Jevrejske opštine Beograd, Aleksandar-Saša Jinker izabran je za novog predsednika JOB.

Kako je saopštila ta zajednica, članovi JOB su na izborima "koje je organizovala Privremena uprava JOB u skladu sa Statutom i Pravilnikom", na "transparentan i demokratski način izabrali novo rukovodstvo JOB, uz prisustvo medija i posmatrača iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI)".

Na izborima je glasalo 346 članova Jevrejske opštine Beograd, od kojih je 335 glasalo za Aleksandra-Sašu Jinkera. Danilo Medić, smenjeni predsednik JOB, dobio je 5 glasova, saopšteno je. Takođe su održani izbori za Veće i Nadzorni odbor Jevrejske opštine Beograd.

"Izborna skupština je održana i pored neuspelog pokušaja da se uplaše članovi lažnom dojavom o eksplozivu u našoj zgradi dan pred izbore. Po drugi put u četiri meseca izborna skupština je pokazala veliko jedinstvo jevrejske zajednice u Beogradu", kaže se u saopštenju i naglašava da su izbori organizovani kako bi se normalizovali odnosi unutar zajednice i funkcionisanje JOB-a.

"Nadamo se da je ovim izborima stavljena tačka na jedan od najsramnijih perioda u dugoj istoriji jevrejske zajednice u Beogradu", saopštava JOB.

Iz Jevrejske opštine najavili su da će Ministarstvu pravde odmah predati zahtev za upis izabranog predsednika JOB u Registar crkava i verskih zajednica.

XS
SM
MD
LG