Linkovi

Jevrejska opština Beograd traži da ministarstvo upiše Aleksandra Jinkera kao novog predsednika


Novoizabrano rukovodstvo Jevrejske opštine Beograd, na konferenciji u Pres centru UNS-a, u Beogradu, 19. marta 2019. (Foto: Pres centar UNS-a)
Novoizabrano rukovodstvo Jevrejske opštine Beograd, na konferenciji u Pres centru UNS-a, u Beogradu, 19. marta 2019. (Foto: Pres centar UNS-a)

Novoizabrani predsednik Jevrejske opštine Beograd Aleksandar Jinker pozvao je u utorak Ministarstvo pravde da, u skladu sa zakonom, upiše u Registar crkava i verskih zajednica njegovo ime kao predsednika JOB-a. On je naglasio da je njegov cilj da stabilizuje i finansijski konsoliduje JOB i poručio da neće odbacivati zaposlene koje je angažovalo prethodno, smenjeno rukovodstvo, "osim ako se nisu ogrešili o zakon i moral".

Na konferenciji za novinare u utorak, Jinker je istakao da je cela jevrejska zajednica ustala da prekine mandat nekome ko je uzurpirao zajednicu, ko senetransparentno se ponaša i troši finansijska sredstva. Na sceni je, po rečima Jinkera, "borba interesne grupe koja nema nikakve skrupule" sa jedne, i ogromne većina članstva koja ima visoki moralni cilj i nema novca, ali želi svoju zajednicu sa druge strane.

"Prethodna uprava proglasila nelegalnim sve oko sebe - i rabina, i Savez jevrejskih opština Srbije, i šest drugih opština, i dve skupštine koje smo održali - ne znam šta je za njih legitimno", rekao je Jinker.

Jinker kaže kako "imaju dobre indicije" da je JOB dužna više od 200.000 evra, a najveći deo je za zdravstveno osiguranje članova.

Ukoliko Ministarstvo ne upiše novog predsednika, ili ne odbije njegov upis, po slovu zakona na koje se poziva Jinker, smatra se da je novi predsednik automatski upisan nakon 60 dana. Jinker je podsetio da Ministarstvo nema zakonska ovlašćenja da arbitrira u slučaju sporova.

Jinker je izabran na Skupštini Jevrejske zajednice Beograd održanoj u subotu sa 334 glasa, dok je njegov protivkandidat koji vodi paralelnu strukturu JOB-a dobio pet glasova, uz šest nevažećih listića. Regularnost izbora nadgledali su posmatrači iz nevladine organizacije BIRODI, koji su, tvrdi Jinker, potvrdili da je postupak sproveden regularno.

Aleksandar Jinker, predsednik Jevrejske opštine Beograd, na konferenciji za štampu u Pres centru UNS-a, u Beogradu, 19. marta 2019. (Foto: Pres centar UNS)
Aleksandar Jinker, predsednik Jevrejske opštine Beograd, na konferenciji za štampu u Pres centru UNS-a, u Beogradu, 19. marta 2019. (Foto: Pres centar UNS)

Komentarišući optužbe suprotne strane da je skupština bila neleguralna i da joj je prisustvovao mali broj članova, on je podsetio da je Medić, na vanrednoj skupštini u decembru prošle godine, bio opozvan sa 231 glasom, a da je u oktrobru 2017. izabran sa još manje glasova - 187.

"To pokazuje da je na dve skupštine dobio polovinu glasova koje sam ja dobio pre dva dana", rekao je Jinker.

Naglasio je da jevrejska zajednica ima oko 2.600 članova, ali da oko hiljadu članova živi u inostranstvu i da fizički nije u mogućnosti da glasa, kao i da je oko 300 maloletnika koji ne glasaju. Zbog svega toga, uobičajeno je da se na izborne skupštine JOB-a odazove 300-400 ljudi.

"Ovo predstavlja veliki broj i licemerno je da neko manipuliše sa procentima na osnovu broja članova", rekao je Jinker.

Predstavništvo Svetskog jevrejskog kongresa (SJK) u međuvremenu je demantovalo Medićeve tvrdnje da će poslati svoje posmatrače na skupštinu koju je sada za 14. april zakazao deo zajednice okupljen oko Medića, naglašavajući da će prisustvovati samo skuštini koju bi organizovale obe suprostravljene struje.

"Pošto dve grupe nisu obavestile SJK da su se složile sa tim uslovima SJK im je odgovorila da neće nadgledati i pratiti izbore", navedeno je u reakciji koju je potpisala Maja Samokovlija, koordinatorka SJK za Evroaziju sa sedištem u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG