Linkovi

Izbori u Jevrejskoj opštini Beograd 17. marta - prilika za normalizaciju stanja


Konferencija za šampu predstavnika privremene uprave Jevrejske opštine Beograd i Saveza jevrejskih opština Srbije, u Press centru u Beogradu, 13. marta 2019.
Konferencija za šampu predstavnika privremene uprave Jevrejske opštine Beograd i Saveza jevrejskih opština Srbije, u Press centru u Beogradu, 13. marta 2019.

Ministarstvo pravde iz nejasnih razloga više od tri meseca ne izvršava svoju obavezu - upiše, ili pak odbije upis novog privremenog rukovodstva Jevrejske opštine Beograd (JOB). Kako je, na konferenciji za štampu privremne uprave JOB-a, objasnio rabin Isak Asiel, time se Ministarstvo nezakonito postavilo arbitrarno u tom slučaju i zahteva dodatna dokumenta koja veze sa tim nemaju. Za 17. mart jezakazana je izborna skupština JOB-a, na kojoj bi, kaže Asiel, trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo i otvore se vrata za normalizaciju situacije u jevrejskoj zajednici. Na paralelnoj konferenciji stare uprave JOB-a, koja je održana istog dana, zatražena je smena rabina.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije (SJOS) Robert Sabadoš izjavio je na konferenciji za štampu u Press centru da do održavanja nove izborne skupštine, SJOS traži od Ministarstva pravade upiše Dubravka Vajića kao predsednika privremene uprave JOB, umesto doskorašnjeg smenjenog predsednika Danila Medića.

"JOB je u decembru izglasala nepoverenje Mediću i dotadašnjoj upravi, a istovremeno je izabrao je novu privremenu upravu na čelu sa Dubravkom Vajićem, koja treba da pripremi izbornu skupštinu", rekao je rabin Isak Asiel.

Međutim, Ministarstvo to ne čini, a Sabadoš ocenjuje da "nema nikakvog racionalnog odogovra na to, sem da se pretpostavimo da se radi o polilitčkom razlozima".

On je kazao da je situacija prerasla nacionalne okvire jer je reagovao i Svetski jevrejski kongres koji je zahtevao od Ministarstva pravde da se izvrši promena, smatrajući da je u suprotnom reč o mešanju države u pitanja jevrejske verske zajednice, što je državi i po Ustavu Srbije zabranjeno, rekao je.

Inače, višedecenijska harmonična atmosfera među Jevrejima Srbije narušena je kada je Srbija donelaZakon o otklanjajnu posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta - potez o kom se obe strane u sporu izražavaju pozitivno i uz iskazivanje zahvalnosti.

Prema rečima članice JOB-a, glumice Jelisavete Seke Sablić, novac je doneo problem "feudalca koji najbolje zna šta će sa njim". Kaže da je za problem saznala tek kada je rukovodstvo JOB na čelu sa Medićem dalo odobrenje da se na mestu stratiša Jevreja u Topovskim šupama izgradi šoping mol.

VIDEO: Glumica Jelisaveta Seka Sablić o događanjima u Jevrejskoj opštini Beograd

Seka Sablić o događanjima u Jevrejskoj opštini
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

​Rabin Isak Asijel rekao je da je ovo prvi put da se jevrejska zajednica suočila sa akterima koji su izvan nje, i citirao je Danila Medića koji se hvalio vezama sa aktuelnom vlasti u Srbiji.

Traži se smena rabina

Na odvojenoj konferenciji za novinare - koja je naknadno zakazana u istom terminu kada se održavala i konferencija privremene uprave JOB-a, ali u protstorijama Medija centra - predstavnici tri opštine, kojima je priključena i JO Priština, zatražili su smenu rabina, prenosi Tanjug.

Smenu je zatražio Danilo Medić, a podršku je dao i član uprave JOB Avram Izrael, koji smatra da je pokušaj da se sukob reši unutar zajednice propao kada je rabin Isak Asiel izašao u javnost sa problemima.

Izreal je naveo da je njihov cilj da ukažu na nepravilnosti u trošenju novca od povraćaja imovine koji, kako smatra, nije u osnovi sukoba.

"Povraćaj imovine je pretpostavka da jevrejska zajednica živi od svojih prihoda, a ne od donacija svetskog i evropskog jevrejskog kongresa", rekao je Izrael, koji ističe da jevrejske opštine Beograd, Zemun, Kikinda i Priština čine dve trećine jevrejske zajednice u Srbiji.

Izrael je rekao je da se novoizabrano rukovodstvo uzda u zakone Srbije i pravičnu odluku Ministarstva pravde.

XS
SM
MD
LG