Linkovi

Protest Jevreja ispred Ministarstva pravde: Poštujte zakon i našu autonomiju


Protest članova jevrejske zajednice ispred Ministarstva pravde zbog odbijanja da se u Registar crkava i verskih zajednica upiše ime novoizabranog predsednika Jevrejske opštine Beograd, Aleksandra Saše Jinkera, u Beogradu, 23. jula 2019.

Članovi Jevrejske zajednice protestovali su u utorak ispred sedišta Ministarstva pravde, negodujući zbog toga što to ministarstvo ne želi da, kako tvrde, u skladu sa zakonom upiše u registar novoizabrano rukovodstvo Jevrejske opštine Beograd predvođeno predsednikom Aleksandrom Sašom Jinkerom. Time se, kako smatraju, krši Zakonu o crkvama i verskim zajednicama i zbog čega je rad Opštine blokiran.

Glavni rabin Isak Asijel podsetio je da Zakon garantuje autonomiju crkava i verskih zajednica u odlučivanju ko će ih predvoditi i da se od Ministarstva samo traži da poštuje odredbe Zakona.

Ministarstvo, međutim, svojim nečinjenjem po drugi put krši Zakon i stavlja se u ulogu arbitra, rekao je on u izjavi za Glas Amerike.

"Gospodin Danilo Medić smenjen je dva puta, zbog toga što je njegov rad potpuno netransparentan i zbog toga što je bukvalno okupirao deo zajednice i uveo apsolutizam, klijentelizam i krajnji populizam", rekao je Asijel.

On je podsetio da je problematično netransparentno trošenje sredstava koje je država Srbija odvojila za obeštećenje oduzete imovine žrtava Holokausta i njihovih naslednika - što je bio potez države koji pripadnici jevrejske zajednice zdušno i jednoglasno pozdravljaju.

"Gospodin Medić se hvali svojim političkim vezama. Mi smo na kraju shvatili da on zaista ima te političke veze na primeru toga što je Ministarstvo pravde sebe postavilo u ulogu arbitra", kaže rabin.

On dodaje da Ministarstvo govori o nemešanju u spor, ali da se upravo svojim nečinjenjem i neupisivanjem novoizabranog rukovodstva u Registar zapravo umešalo u tu stvar.

Rabin Asiel je tokom protesta pročitao 130. Psalm iz Biblije, čiji Stari zavet Jevreji zovu Torom i smatraju svetom knjigom, za koji je kazao da se čita u takvim prilikama i najavio da će se u narednim nedeljama svakodnevno održavati protest ispred Ministarstva pravde.

Rabin Isak Asiel čita okupljenima Toru tokom protesta članova jevrejske zajednice ispred Ministarstva pravde zbog odbijanja da se u Registar crkava i verskih zajednica upiše ime novoizabranog predsednika Jevrejske opštine Beograd, Aleksandra Saše Jinkera, u Beogradu, 23. jula 2019.
Rabin Isak Asiel čita okupljenima Toru tokom protesta članova jevrejske zajednice ispred Ministarstva pravde zbog odbijanja da se u Registar crkava i verskih zajednica upiše ime novoizabranog predsednika Jevrejske opštine Beograd, Aleksandra Saše Jinkera, u Beogradu, 23. jula 2019.

Podsetimo, članovi JOB-a i ranije su tvrdili da prema zakonu Ministarstvo samo registruje promene rukovodstava verskih zajednica i da zakon ne predviđa pravo da se u eventualnim sporovima postavlja arbitrarno, već da ukoliko ne želi da promene registruje iste može samo da odbaci u zakonskom roku, ali ne i odugovlači sa donošenjem odluke ili da odbija da odluku donese.

"Jedna od naših današnjih parola upravo je bila 'Odluka je naša, upis je vaš'", rekao je Asijel za Glas Amerike.

Podsećamo, u martu o događanjima u Jevrejskoj opštini Beograd za Glas Amerike govorila je i članica te opštine, glumica Jelisaveta Seka Sablić:

Seka Sablić o događanjima u Jevrejskoj opštini
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG