Linkovi

Pojačana bezbednost, potraga i dalje u toku


Francuski vojnik patrolira oko Ajfelovog tornja
Francuski vojnik patrolira oko Ajfelovog tornja

Francuska policija i vojska razmešena oko verskih objekata i turističkih atrakcija u Parizu, dok masovna potraga za osumnjičenom saučenicom u terorističkom napadu još traje...

Francuska policija pojačala je stepen bezbednosti dok nastavlja masovnu potragu za ženom koja je opisana kao saučesnik jednog od ubijenih osumnjičenih za terorističke napade u Parizu.

Vlasti pokušavaju da pronađu 26-godišnju Hajat Bumedijen, devojku Amedija Kulabalija, koji je juče ubio četiri potrošača u jevrejskom supermarketu u Parizu, pre nego što ga je policija usmrtila. Prema nekim izveštajima s lica mesta, ona je pobegla iskoristivši haos kraju koji je poznat kao "jevrejska četvrt Pariza", nastao kada je policija upala u objekat, pokušavajući da oslobodi taoce. Na ranijim fotografijama, Bumedijen je nosila tradicionalnu žensku islamsku odeću i luk i strelu.

Kulabali je bio saradnik braće Šerifa i Saida Kuačija, osumnjičenih da su u sredu upali u redakciju satiričnog nedeljnika "Šarlo Ebdo" i ubili 12 osoba. Braća su takođe ubijena juče tokom racije u severnom delu Pariza, a tom prilikom je oslobođen i jedan talac. Ukupno, u tri dana terora u Francuskoj, stradalo je 17 osoba.

U međuvremenu, danas su pripadnici službe bezbednosti bili razmešteni svuda po Parizu, čuvajući verske objekte i turističke odredišta, dok se grad priprema za veliku šetnju nacionalnog jedinstva, koja je zakazana za sutra. Očekuje se da će u njoj učestvovati i lideri brojnih evropskih zemalja, uključujući Francusku, Nemačku, Veliku Britaniju, Italiju i Španiju.

Takođe danas, francuski predsednik Fransoa Oland održao je hitan bezbednosni sastanak s ciljem da spreči da se ponove napadi, koji su se dogodili poslednjih dana.

XS
SM
MD
LG