Linkovi

Fejzić:"Masakr u Parizu, pucanj u Islam"


Reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić
Reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić

Reis Islamske vjerske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, u specijalnoj izjavi za Glas Amerike, reagovao je na masakr u redakciji satiričnog nedeljnika "Šarli Ebdo" u Francuskoj:

Crnogorski čelnici uputili su telegrame saučesća povodom dogadjaja u Parizu. Premijer Milo Djukanović ocijenio je da je u pitanju 'teroristički akt, užasan i bezuman čin koji je udar na demokratske vrijednosti'. U telefonskoj izjavi za Glas Amerike, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić rekao je da je 'dogadjaj u Parizu najviše štete donio muslimanima i Islamu. 'To nije samo pucanj u novinare, to je i pucanj u Islam', rekao je u izjavi za Glas Amerike reis Rifat Fejzić.

Nijedna vjera, niti nacija, ne može da bude teroristička. To ne postoji u svijetu. U svakoj naciji mogu da postoje samo pojedinci koji se bave neljudskim stvarima, poput onoga što se desilo u Parizu, ranije u Njujorku i Madridu…

Ovo su počinili pojedinci koji, nažalost, nose muslimansko ime i pripadaju, ako se uopšte može reći da pripadaju Islamu, jer Islam to zabranjuje i to ne uči. Dovesti pojedinca u vezu sa vjerom – a znate da u svijetu živi miljardu i po muslimana – je nepojmljivo. Jer, ovo što se desilo, suprotno je Islamu, suprotno islamskim učenjima i principima, kaže Fejzić.

Uzvišeni bog nas u Kuranu uči da je ubistvo jednog čovjeka, kao ubistvo cijelog svijeta. U konkretnom slučaju, počinioci su 12 puta ubili svijet. A među tim žrtvama ima i muslimana.

Jednostavno, za teroristu ne postoji niti čovjek sa suprotne strane u koga puca, niti njegova vjera, niti bilo šta ljudsko što bi ga odvratilo od toga. To su psihički poremećeni ljudi, osobe koje mogu da se predstavljaju da rade u ime nečega. Ali, to nikako ne može da se dovede u vezu sa našom čestitom vjerom, Islamom.

Događaj u Parizu najviše štete je donio muslimanima i našoj vjeri. To nije pucanj samo u novinare, već pucanj u Islam, pucanj u poslanika Muhameda.

S druge strane, svijet ipak mora da bude malo senzibilniji, da se napravi granica između slobode govora na koju se često pozivamo i uvrede. Doista, te karikature koje su izlazile, na neki način su vrijeđale nas, čestite muslimane. I tu treba napraviti neku granicu između onoga što je sveto i onoga što je sloboda govora.

No, to ne opravdava one koji su se na ovako brutalan, neljudski, necivilizacijski način odnijeli prema ljudima i oduzeli im život. Jer, uzimanje života u našoj vjeri, isključivo je u nadležnosti uzvišegog boga. Tako da onaj ko čovjeku da dušu i život, jedino ima pravo da mu to uskrati. A ne pojedinac i ne čovjek”, istakao je Fejzić u izjavi za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG