Linkovi

Kosovo: Solidarnost sa žrtvama napada


Građani Kosova odaju poštu žrtvama napada u Francuskoj
Građani Kosova odaju poštu žrtvama napada u Francuskoj

U znak solidarnosti sa ubijenim novinarima francuskog satiričnog časopisa Šaril Ebdo, na Kosovu su danas protestovali albanski i srpski novinari.

Srpski novinari, članovi Udruženja novinara Srbije na Kosova okupili su se u Gračanici kod obeležja “Mising” gde su okačene fotogračije ubijenih i kidnapovanih Srba u poslednjih 15 godina.

Novinari su nosili fotografije ubijenih kolega iz Francuske i poruke solidarnosti sa njima. Na skupu je rečeno da je srpske novinare na Kosovu posebno pogodila vest o ubistvima kolega u Francuskoj jer se i sami, 15 godina, bore da sačuvaju svoje živote i ugled svoje profesije, kao i da saznaju istinu o svojim nestalim kolegama u ratnom i posleratnom periodu na Kosovu.

Novinar Živojin Rakočević je ocenio da teroristički zločin u Parizu pokazuje kako je sloboda i u najrazvijenijim demokratijama krhka kategorija i koliko je zapravo slab pojedinac i koliko je slab sistem.

"To pokazuje koliko je moćno zlo koje dođe i na takav spektakularan, gotovo filmski način prekine živote, prekine rad na slobodi i nešto što je u samoj srži slobode i demokratije. Sva poređenja sa ovim prostorom su često besmislena, jer u osnovi, mi takve neslobode živimo", rekao je Rakočević.

Protesti skup povodom terorističkog napada u Parizu održan je i u centru Prištine u organizaciji Asocijacije profesionalnih novinara Kosova, udruženja koje okuplja albanske novinare.

“Ovo što se dogodilo u Parizu je tužno i šokantno za celu ljudsku civilizaciju. Nadam se da to neće uticati na rad novinara i na rad medija, jer obično takvi događaji ostavljaju utiske i dugoročne posledice, koje mediji mogu osetiti, a samim tim i celo celo svetsko društvo”, rekla je urednica prištinske agencije “Infoglobi” Evrijana Berani.

Skupu u Prištini prisustvovali su i predstavnici ambasade Francuske na Kosovu.

“Želim da se zahvalim svima koji su se okupili ovde, posebno novinarima na Kosovu koji su izrazili solidarnost sa žrtvama i porodicama žrtava”, kazala je zamenica francuske ambasadorke na Kosovu Liza Moutomalaja.

Srpski i albanski novinari sa Kosova uputili su protestnih skupova saučešće porodicama ubijenih francuskih novinara.

XS
SM
MD
LG