Linkovi

EU: Napad na temelje evropskih vrednosti


Gradjani Francuske drže postere sa parolom "Ja sam Šarli", izražavajući solidarnost sa francuskim nedeljnikom.
Gradjani Francuske drže postere sa parolom "Ja sam Šarli", izražavajući solidarnost sa francuskim nedeljnikom.

Od Finske do Španije, lideri osudujuju teroristički napad u Parizu, pozivajući da se brane zajedničke vrijednosti kao što su sloboda mišljenja i govora.

Teroristički napad u Parizu je izazvao oštre reakcije širom EU - nacionalni lideri su u šoku i osudjuju ovaj "nehumani i varvarski čin", naglašavajući, zajedno sa Briselom, da su napadnute vrijednosti koje su u temelju evropskog društva - sloboda, sloboda štampe, mišljenja i uzajamna tolerancija.

Od Finske do Španije, lideri osudujuju teroristički napad u Parizu, pozivajući da se brane zajedničke vrijednosti kao što su sloboda mišljenja i govora. Predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, kaže kako je šokiran brutalnošću i nehumanošću tog čina, dok njemačka kancelarka, Angela Merkel, poručuje kako ovo nije bio samo napad na Francusku, već i na temeljne vrijednosti naše slobodne, demokratske kulture.

Na masakr u Parizu su reagovali i iz EP i sjedišta NATO u Briselu.

“U trenutku kada su od strane terorista napadnute vrijednosti našeg društva, moramo ostati jedinstveni, braneći te vrijednosti: slobodu štampe, slobodu ,govora, medjusobno uvažavanje i toleranciju. To su temelji našeg društva i mi u EP nismo spremni, kao ni niko u Evropi, da se te vrijednosti napadaju kao što je to bio slučaj danas u Parizu. U isto vrijeme, nemojmo reakovati emotivno- ostanimo zajedno, nastavimo graditi naše slobodoumno društvo, temeljeno na našim vrijednostima, našem uzajamnom poštovanju”, poručio je Martin Šulc, predsjednik Evropskog parlamenta.

"Ovo je barbarski napad na nevine ljude - ali je u isto vrijeme napad na slobodu govora, slobodu vlastitog mišljenja, napad na naše otvoreno društvo. Sloboda i otvoreno društvo je naša najbolja odbrana protiv terorizma, a to su vrijednosti koje su danas napadnute. NATO stoji uz Francusku i borbu protiv terorizma i u punoj mjeri smo solidarni sa Francuskom u ova teška vremena...”, ocenio je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

Na teroristički napad je reagovalo i srpsko predsjedništvo OEBS-a, kao i zvanični Beograd.Predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Ivica Dačić i generalni sekretar te organizacije Lamberto Zanijer saopštili su da su zaprepašćeni današnjim terorističkim napadom na francuski satirični magazin Šarli Ebdo i ocenili da to predstavlja napad na slobodu izražavanja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća predsedniku Francuske Fransoa Olandu, povodom terorističkog napada u Parizu, u kojem je ubijeno 12 osoba. “Užasnuti smo vestima o krvavom piru terorista, najgorih ekstremista, usred Pariza. Stojimo uz bratsku Francusku u ovim teškim trenucima”, navodi se u poruci Nikolića.

XS
SM
MD
LG