Linkovi

Napad mobilisao Evropljane


Pripadnik francuskih specijalnih policijskih snaga

Bezbednost i borba protiv terorizma su postali teme svuda, dok se na različitim nivoima planiraju mere koje bi trebalo da učine bezbednijim živote običnih ljudi

Tragični teroristički napad u Parizu kao da je mobilisao Evropljane.

Čini se kao da je briga za slobode ustupila mjesto brizi za bezbjednost i niko danas ne govori o pretjeranoj demonstraciji policijske sile, kakva je prisutna danas u Francuskoj ali se i ozbiljnije bezbjednosne mjere vide širom Evrope. Medjutim, za uspješnu borbu protiv terorizma trebaće još više.

"Borba protiv terorizma zathijeva mnogo različitih mjera- traži policiju, obavještajne službe, ali takodje i da NATO saveznice još tješnje saradjuju. Poput razmjene podataka o svojim državljanima koji se bore na strani terorista, kao i o njihovom povratku kući. Za mene je to veoma važno, saradnja na različitim poljima", rekao je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

Osnažiti saradnju u borbi protiv terorizma, bila je ideja koja je vodila Pariz da za par dana taj problem stavi na medjunarodni nivo.

"Medjunarodni ministarski sastanak, sazvan od strane francuskog ministarstva unutrašnih poslova, održaće se u nedjelju, a razgovaraće se o evropskim i medjunarodnim naporima da se suoče sa zajedničkim izazovima terorizma i stranih ratnika. Evropski komesar za unutrašnje poslove biće tamo", rekao je portparol Evropske komisije, Margaritis Šinas.

Medjutim, činjenica je da su Francuzi u Pariz pozvali ukupno devet ministara, od toga samo šest iz EU. Ovo ekskluzivno društvo će se, kako doznaju novinari, baviti i promjenama režima slobodnog kretanja ljudi unutar Šengenskog prostora, što za mnoge u Briselu predstavlja rad iza ledja ostatka Unije koja se ništa manje ne osjeća metom medjunarodnog terorizma a time i ništa manje zainteresirana da se bori protiv toga. Jedini odgovor ponudjen danas javnosti od strane Evropske komisije je bio:

"MI sa tim nemamo problem. Idemo tamo da pokažemo solidarnost sa Francuskom, a ne da povlačimo poteze koji bi značili odgovor cijele Unije", poručio je portparol Evropske komisije.

U svakom slučaju, o terorizmu će, htjeli to ili ne u Briselu, narednih dana i mjeseci biti riječi na svim stranama u EU, gdje god da se povede razgovor ili promišlja o bezbjednosti i evropskim vrijednostima.

XS
SM
MD
LG